Miro Kralj i širokobriješki ent

Baš da vidimo na što će to sličiti, pa možda bude dobro

IVAN CRNJAC | 12. PROSINCA 2023. | 18:55

Taman kad čovjek pomisli da su Miro Kraljević i ljudi oko njega odlučili napraviti nešto kako treba jer su, vjerujem, mnoge ljude u Širokom iznenadili najavom adventa u Gradu, oni nam pokažu da su i to debelo, znate već što, ostat ćemo pristojni u ovo predblagdansko vrijeme.

Elem, advent bi trebao bit nešto kao Hrvatsko narodno kazalište, nije baš prirodno da ga ima svako veće selo ili manji grad. Kao što zgradu HNK-a nemaju, naprimjer, Zagvozd i Imotski, a imaju Zagreb i Osijek, slično bi trebalo biti i s adventom. Ali dobro, svaka roba svoga kupca nađe...

Svrha, naprimjer, zagrebačkog Adventa, koji je, vjerujem, na ovaj ili onaj način uzor svim ovim adventićima u manjim gradovima po RH ili BiH je ta da privuče ljude iz okolice Zagreba pa i izvan Hrvatske i da u gradu, koji i ovako ima štošta za ponuditi, dadne još jednu drugu, ljepšu dimenziju i time akumulira dodatnu korist za Grad i ugostitelje koji u njemu privređuju i žive.


Široki, naprimjer, uopće nema uvjete za to jer je jednostavno, površinski i stanovništvom, barem 30 puta manji od Zagreba, a nije da su mu Slovenija, Austrija i ostatak EU blizu kao što jesu blizu Agramu.

Stoga je, dakle, u Širokom dovoljno bilo proširiti manifestaciju 'Što ti možeš učiniti za Božić', ubaciti tu malo sadržaja koji miriše na advent i napraviti od jednog tjedna lijepu priču koja nikom neće izgledati kao forsiranje. Ne, Široki će imati advent! I to će mu organizator biti Grad osobno!

Ajde, ajde, neka, baš da vidimo na što će to sličiti, pa možda bude dobro. I, prije nego što je i počeo, jasno je i onom tko ne poznaje Široki Brijeg da ovo nije advent nego ent odnosno pola adventa. Advent koji počinje dva tjedna nakon početka adventa nije advent. I gotovo.

Druga stvar: U Borku, na festivalskom trgu je hladno, tamo se ljeti u ponoći drće u kratkom rukavu, zamislite kako će se tek drćati 21. prosinca. Odnosno nemojte to zamišljati, tada se tamo neće drćati, jer, pazite sad, Grad je zabranio održavanje adventa, pardon, enta, na datum kada se održava manifestacija 'Što ti možeš učiniti za Božić'. Znači ent odnosno advent koji nije počeo kad Došašće odnosno šće počinje inače sada će još biti uskraćen za tri dana, u kojima bi, realno, ent u Širokom najviše i gorio jer su to predbožićni dani i tko je mislio doći kući u nedjelju na Badnjak bit će tu i u petak, ali ne da Grad tada raditi.

Grad tako uredno od sviju koji planiraju imati kućice na Sajmištu tijekom održavanja enta planira uzeti minimalno 1500 maraka po kućici, ali onda istim tim ljudima kojima uzme minimalno 1500 marka po kućici odrediti koje dane mogu, a koje ne mogu raditi jer ima i manifestacija 'Što ti možeš učiniti za Božić'. Protiv te manifestacije osobno nemam ništa, dobro je da postoji, lijepo je da postoji, ali je li se, recimo, moglo to nekako iskompenzirati pa da se ljudima koji već planiraju unajmiti kućice na Sajmištu ne zabranjuje rad kao da smo u 1948. godini.

To su ideje Mire Kraljevića, širokobriješkog gradonačelnika i posljednjeg diktatora, u valjda, Europi i zemljama koje spadaju u taj kulturološki krug.

Ljetos se tijekom izbora unutar HDZ-a Kraljević pokazao kao politički tiranin kada se vodio Staljinovom maksimom o tome da nije važno tko kako glasa nego tko broji glasove, a sada se, evo i u ekonomskom smislu počeo ponašati onako kako se ponašaju diktatori.

Što je sljedeće što će naš Kralj(ević) osmisliti? Nacionalizacija privatnih kompanija? Pravo prve bračne noći? Micanje križa s mosta i postavljanje vlastite biste? Nakon ovakve organizacije enta ništa nas više ne treba i ne smije iznenaditi.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.