Izdvojeno mišljenje: Ako ne uspije na izborima Milanović bi se mogao kandidirati za suca Ustavnog suda...

FOTO: HINA

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 23. OŽUJKA 2024. | 17:14

Subota je na Bildu već tradicionalno rezervirana za tjedni pregled Velimira Begića i njegovo Izdvojeno mišljenje.

O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu koji je lagano za nama - čitajte u nastavku.

Nedjelja, 17. ožujka 2024.


Zoran Milanović: 'Plenković i Turudić lete, proganjat ću ih kao đav’o.'

Nakon očekivane pobjede na izborima Putin je poručio svijetu: 'Rusiju nitko nikada nije uspio zastrašiti'

Albanski premijer Edi Rama upozorava: 'Odnosi između Srbije i Kosova se moraju normalizirati ako se želi održati mir na Balkanu

Andrej Plenković: 'Mi slabe točke nemamo.' Ako se po nedjelji tjedan poznaje, očekuju nas naporni dani.

Ponedjeljak, 18. ožujka 2024.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

To je dosta i logično jer nema smisla da jedan čovjek – tko god je i kakav god je – bude predsjednik, premijer, predsjednik Hrvatskog sabora… Budući da je pravnik, ako ne uspije na izborima Milanović bi se mogao kandidirati za suca Ustavnog suda. Još mu je samo to ostalo.

Utorak, 19. ožujka 2024.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će HDZ u XI. Izbornoj jedinici ponovno osvojiti sva tri mandata za Hrvatski sabor te je zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću što je izbore sazvao u radnome tjednu kada će biti teško organizirati izbore izvan Hrvatske. Teško je sumnjati da neće osvojiti sva tri mandata, ali zna li netko koja je korist bila od dosadašnjih zastupnika iz XI. Izborne jedinice u Hrvatskom saboru? Ne samo u ovom sazivu.

Srijeda, 20. ožujka 2024.

FIFA je donijela pozitivnu odluku o promjeni nogometnog državljanstva Petra Sučića, koji je tako stekao pravo nastupa za Hrvatsku. Logično, pogotovo ako je vidio medijske napade na košarkaškog reprezentativca Markusa Lončara jer nije držao ruku na srcu.

Izbornik reprezentacije BiH Savo Milošević odmah je, na oduševljenje sarajevskih medija, kritizirao ovu odluku mladog igrača. I toj kritici ne bi bilo ništa sporno da izbornik BiH Savo Milošević nije rođen u Bijeljini, a nastupao je za Srbiju.

Četvrtak, 21. ožujka 2024.

Europsko vijeće donijelo je odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Europskoj uniji. Uz to što svi ističu kako ej to povijesni dan, Čović, naglašava kako je pred Bih još uvijek dug put pregovora, Dodik priča o tome kako će svi Srbi živjeti bez granica…

No, gdje BiH stoji u odnosu na ostatak Europe istu večer je u Zenici pokazala Ukrajina koja je još jednom uništila snove o nastupu na Europskom prvenstvu. I nije to tako samo u nogometu.

Petak, 22. ožujka 2024.

SDSS je krenuo u kampanju za izbore u Hrvatskoj, koju su oblijepili plakatima. Svi imaju glavnu poruku "Hrvatska treba Srbe", a onda se mijenjaju obrazloženja: "Jer nema boljeg susjeda od komšije!", "Jer se bolje razumijemo bez prijevoda!", "Jer puna Arena prija svima", što je komentar kojim se podsjeća na koncerte srpske folk zvijezde Aleksandre Prijović koja je na zimu napunila pet zagrebačkih Arena.

Srbi trebaju Hrvatsku, a Pupovac treba Srbe da ih dovede autobusima na glasovanje, nego hoće li se barem fanove srpske 'pevaljke' zapitati kako su brutalno prevareni pa zbog odlaska na koncert iskorišteni u političkoj kampanji.

Subota, 23. ožujka 2024.

Povodom terorističkom napada u Moskvi u kojem je stradalo više od 100 osoba, oglasila se i Federalna uprava policije.

Naime, kako su naveli iz FUP-a, od svih županijskih ministarstava unutrašnjih poslova zatraženo je da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se očuvala sigurnost.

"Federalna uprava policije, u povodu terorističkog napada u Rusiji, obavijestila je županijska ministarstva unutrašnjih poslova da je potrebno poduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem očuvanja sigurnosti građana i imovine s pojačanom nazočnošću policijskih službenika", saopćeno je iz FUP-a.

A što ono neki dan reče ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak Mariju Karamatiću? Je li ono bio rekao da u BiH nema naoružanih stranih državljana!?

Više kolumni od ovog autora pronađi na ovoj poveznici

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.