Izdvojeno mišljenje: Izetbegović dezertirao u prošlom ratu, ali mu se može suditi za ratni zločin zbog sadašnje retorike

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 1. LIPNJA 2024. | 17:46

Subota popodne na portalu Bild.ba tradicionalno je rezervirana za Velimira Begića i njegovo Izdvojeno mišljenje.

O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu koji je već lagano za nama - čitajte u nastavku.

Nedjelja, 26. svibnja 2024.


Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja obitelji žrtava genocida iz Srebrenice.

Podsjetio da su nakon srebreničkog genocida sredinom 1995. hrvatske snage koje su činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga.

- Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH, istaknuo je hrvatski šef diplomacije. Ali kasno! Odavno je ovo trebalo govoriti, a ne da nekadašnja ministrica vanjskih poslova Hrvatske ili nekadašnji hrvatski predsjednik izjavljuju kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Šteta je napravljena. Nepopravljiva. Za popravni svaki dan treba puštati kako Atif Dudaković podnosi prijavak generalu Marijanu Marekoviću i kaže mu: ''Gospodine generale, dobrodošli. Čekali smo vas dugo, ali napokon smo se sreli''. Šta se promijenilo od tadašnjeg dobrodošli? Pojačali su se bošnjački iskrivitelji povijesti!

Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Tužiteljstvo BiH izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da sasluša Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. On je dao iskaz zbog "raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje".

Poziv je dobio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, a među pozvanima na saslušanje je i Reuf Bajrović. Nakon toga se prijetilo Slavenu Ragužu koji ih je i prijavio. Izetbegović je dezertirao u prošlom ratu, ali zbog sadašnje retorike moglo bi mu se suditi za ratni zločin i prije rata. Nevjerojatno je kako te njihove izjave i prijetnje brane bošnjački mediji, a najbolji argument na sudu bi mu mogao biti da će opet dezertirati te neće sudjelovati u ratu.

Utorak, 28. svibnja 2024.

Maratonska sjednica koja je trajala do kasno iza ponoći iznjedrila je konačnu odluku o izboru Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH, a za njegovo imenovanje glasao je 51 zastupnik. Protiv imenovanja glasalo je 39 zastupnika, dok suzdržanih nije bilo. Iako se mjesecima oko ovoga raspravljalo i prijetilo, na kraju je ipak izabran, a sada neki najavljuju žalbu Ustavnom sudu BiH pa bi onda Vukoja valjda svoj izbor trebao proglasiti neustavnim. Takav apsurd može na pamet pasti samo nekome iz DF-a jer im cijela stranka i sve što rade apsurd i zapravo žive od apsurda jer da apsurda nema, ne bi bilo ni njih ni njihove stranke.

Srijeda, 29. svibnja 2024.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt komentirao je političku situaciju u BiH i kazao da ga ne vrijeđaju političari iz RS-a kada kažu da je turist. Kazao je da je i turist da je BiH predivna zemlja i da nije samo turist, ali je ipak i turist koji donosi važne odluke, koje zapravo ne donosi ili pogrešno donosi. Nek' turist uživa, možda stigne i Valentina Inzka koji je valjda svjetski rekorder u dužini odmora. On je turist u BiH bio 12 godina.

Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Danas je Dan državnosti Republike Hrvatske. Na današnji dan prvi put zasjedao je višestranački Hrvatski sabor, a uoči zasjedanja zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić slavio je svetu misu. Kardinal Kuharić je u toj prigodi izrazio uvjerenje da će se, u skladu s hrvatskim neotuđivim suverenitetom i za dobro te sigurnost hrvatskih građana, u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskoga naroda. I od tada, čini se, traje duhovno, moralno, kulturno i ekonomsko nazadovanje hrvatskoga naroda.

Petak, 31. svibnja 2024.

Dodik bi opet da se kao odcijepi, a bošnjački mediji i političari te neka veleposlanstva mu opet kao ne daju!

Subota, 1. lipnja 2024.

Još su nam ostali finale Lige prvaka i izbori za Europski parlament i onda kreće Europsko nogometno prvenstvo. Sve oči svijeta bit će uprte u Njemačku. Hrvatska uvijek ima velike želje ambicije, a Bosne i Hercegovine naravno opet nema tamo. Prilika je to i političarima za odmor jer će nogometaši preuzeti medijski prostor, a odmorit će i građani od njih, do novih izbora, a u Bosni i Hercegovini su već početkom listopada.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.