Izdvojeno mišljenje: Nakon ovakvog skandala svi u Oružanim snagama BiH bi trebali dati ostavke

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 27. TRAVNJA 2024. | 20:04

Subota popodne već tradicionalno na portalu Bild.ba rezervirana je za Velimira Begića i njegovo Izdvojeno mišljenje.

O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu koji je već lagano za nama - čitajte u nastavku:

Nedjelja, 21. travnja 2024.


Slučaj korištenja strelišta u vojarni "Miralem Jugo" Oružanih snaga BiH kod Mostara, a posebno incident koji se dogodio sredinom veljače, privukao je pozornost svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini,a danas i medija, s obzirom na to da su iz pištolja pucale osobe iz vehabijskih krugova, čak i maloljetnici.

U vojarnu je stigao kombi s više osoba, među kojima je bilo i maloljetnika. Oni su imali uredno odobrenje iz Ministarstva obrane BiH za korištenje strelišta koje inače koriste i civilne organizacije, a vodile su se i obuke gađanja policijskih te drugih agencija. Ova skupina došla je organizirano kao dio Kluba za praktično streljaštvo Velež. I nikome ništa. Nakon, u ovom slučaju napravljenih ''malih milijun'' propusta, u normalnoj zemlji valjda bi svi viši vojni i politički dužnosnici u ministarstvu obrane podnijeli ostavke ili bili smijenjeni. Dodouše, slični su u ratu bili i u sastavu Armije tzv. Republike BiH.

Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za BiH je povodom Europskog tjedna imunizacije objavio podatke koji se odnose na razinu vakcinacije djece.
Stopa procijepljenosti djece u Bosni i Hercegovini se smanjila posljednjih godina i znatno je ispod preporučenih 90 posto do 95 posto. Samo 58,04 posto djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv morbila, a 52,01 posto primilo je prvu buster dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize, objavili su oni. Da apsurd bude veći, roditelji, koji ne cijepe djecu, uglavnom su cijepljeni. Pametno bh stanovništvo kuži se u sve pa eto i u medicinu. I nije to od jučer. Odavno mi sve znamo. Blago nama.

Utorak, 23. travnja 2024.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je, na današnjoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva koju je sazvao kako ''mi članovi Predsjedništva BiH, trebamo čuvati državne interese Bosne i Hercegovine''.

''Mi, članovi Predsjedništva BiH, nismo ni sateliti ni marionete ni susjedne Srbije niti bilo koje druge države. Vrlo jasno sam rekao da članovi Predsjedništva BiH imaju dužnost jedino služiti državi i građanima Bosne i Hercegovine i da se tako trebamo ponašati i tako djelovati'', kazao je Bećirević. Je li interes države da se članovi vehabijskog pokreta šetaju i vježbaju gađanje u vojarni oružanih snaga BiH u Mostaru? I j eli to jedina vojarna, koja se koristi u te svrhe?

Srijeda, 24. travnja 2024.

Sjećamo se danas još jedne obljetnice još jednog stravičnog zločina nad Hrvatima u BiH za koji nitko nije odgovarao. Pokolj u Miletićima 24. travnja 1993. godine bio je prvi masovni zločin Armije Republike Bosne i Hercegovine nad Hrvatima iz općine Travnik.

Župa Brajkovići Sveti Petar i Pavao na Facebook je podsjetila kako su prije 31 godinu, odnosno 24. travnja 1993. godine u hrvatskom selu Miletići kod Travnika mudžahedini potpomognutim lokalnim pripadnicima Armije BiH počinili zločin nad hrvatskim civilnim stanovništvom. Selo Miletići udaljeno je od Mehurića koji je bio sjedište odreda El-mudžahid tek tri kilometra, a u potpunosti se nalazilo u okruženju snaga Armije BiH.

Naravno, neće ni odgovarati. Neka utjeha za ovu državu – naravno, ne i za žrtve – bila bi da se bar broj vehabija i mudžahedina u BiH ne povećava.

Četvrtak, 25. travnja 2024.

''Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024. godine, bit će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine'', izvijestilo je federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Dva neradna dana za roštiljanje u zemlji gdje se svi žale na standard, a uz to ide i za mnoge neradni petak pa se to spaja s vikendom i umjesto jednoga ljudi imaju pet neradnih dana, a rudari nemaju plaću. Podsjeća na to na anegdotu s Bune koja se prepričavala po Mostaru, kada je društvo, u kojem je bio i Vahid Halilhodžić, roštiljalo.

- Rijeka, hladovina, hladna piva, roštilj, ležaljke…, objašnjavali su Halilhodžiću te poentirali kako ''ovo nigdje nema''.
- Ima, ima, nego nisi ti hod'o, navodno je tada uzvratio Vaha, ali koliko god da ste hodali ovoliko neradnih dana na jednom mjestu niste vidjeli.

Petak, 26. travnja 2024.

Nakon što se Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH oglasio o lažnim pozivima na naoružavanje i sukobe koji su prvenstveno distribuirani na društvenoj mreži Tik Tok, oglasio se zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.

Galić je istaknuo da ne treba nasijedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje.

''Ističem da ovakav narativ ne bi trebao biti prisutan u javnosti. Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH poštuju Zakon o obrani BiH, kojim je točno definirano tko je odgovoran za zapovijedanje i kontrolu nad Oružanim snagama BiH i u kojem slučaju se može proglasiti izvanredno stanje'', objasnio je on, a baš smo na slučaju mostarske vojarne s početka teksta vidjeli kako izgleda kontrola i odgovornost u Oružanim snagama BiH.

Subota, 27. travnja 2024.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je istaknuo kako je Hrvatska na dnu Europske unije, a gora od nje je samo Bugarska.

''Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to ostane pa da možemo reći da smo predzadnji. Time se ne možemo zadovoljiti, moramo biti u sredini, da u konkurenciji Mađarske, Češke, Rumunjske, Bugarske… bude najbolja. Kao Slovenija. Zato, treba nam decentralizacija", rekao je Milanović, što je u redu, ali zaboravlja da je predizborna kampanja gotova, da je i on vlast, da je predsjednik, da je bio član stranke koja je dala premijera, da je i on bio premijer... Najljepše je u oporbi!VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.