Sramotna objava zastupnika: Nasilje nad ženama na “parlamentarni” način

Žalosno je i obeshrabrujuće gledati čime se služi jedan parlamentarac

BILD.BA | 16. RUJNA 2023. | 14:18

Goruća tema posljednjih mjeseci u našoj državi je nasilje nad ženama. Svjedoci smo stravičnih premlaćivanja i ubojstava žena, koji zgražavaju širu javnost.

Stječe se, nažalost, dojam, da je u BiH nasilje nad ženama u ekspanziji, i da same žrtve nemaju nikakvu zaštitu od nadležnih institucija. Za očekivati je da se mnoge žene boje i odbijaju obratiti za pomoć upravo iz straha da neće biti zaštićene, ili, još gore, da će tako samo još više razbjesniti svog nasilnika i dovesti sebe i obitelj u još veću opasnost.

Kako žrtvama nasilja izgraditi povjerenje u nadležne institucije? Kako ih ponukati da reagiraju pri prvom nagovještaju nasilja? Kako im omogućiti promptnu pomoć i 100% diskreciju i sigurnost?
Očigledno je da smo kao društvo i država zakazali na ovim pitanjima, i da ona pod hitno moraju doći na stol zakonodavnih i stručnih tijela, piše Vrisak.info.


No, što kad se rodno nasilje pojavi upravo u redovima zakonodavnih tijela? Jel to prilika da se država i institucije konačno iskažu, ili da potpuno kapituliraju?
Nadajmo se ovo prvo.

Naime, pojavilo se i u najvišem zakonodavnom tijelu u Federaciji, a riječ je o nedavnoj sramotnoj facebook objavi jednog zastupnika u PFBiH.

Zahvaljujući opciji ‘screenshot’, sačuvana je sporna fb objava Sanela Kajana, federalnog parlamentarca iz DFa, od 31.7.2023.

Nedugo nakon objavljivanja, Kajan je obrisao svoju objavu. Obzirom da se u njoj referira na sjednicu Doma Naroda PFBiH od 31.7.2023., preslušali smo spornu sjednicu, međutim, nismo našli niti jedan istup s nacionalističkim prizvukom od strane neke od izaslanica u ovom domu. Što se ne bi moglo reći za istupe pojedinih izaslanika na spornoj sjednici, al o tom drugom prigodom.

Nakon brisanja ove degutantne šovinističke objave, u kojoj užasnim govorom mržnje opisuje, vrijeđa i prijeti jednoj od žena izaslanica u DN PSFBiH, zastupnik Kajan se novim objavama nastoji ograditi i potpuno izmijeniti kontekst izvorne objave.

Žalosno je i obeshrabrujuće gledati čime se služi jedan parlamentarac. Stranka DF, i ova država, sad imaju priliku pokazati da im je doista stalo do europskih vrijednosti, do svih građanki i građana, da su pred zakonom svi jednaki, i da je spram nasiljem usmjerenim prema ženama NULTA TOLERANCIJA, neovisno o kojem nasilniku je riječ.

Posebno se od DF-a očekuje da se o ovom skandalu oglase i da sankcioniraju svog člana, jer su baš oni prije par dana u kontekstu borbe protiv femicida i nasilja nad ženama istakli da će odabrati i osigurati priznavanje posebnog statusa femicida i pooštravanje mjera u okvuru kaznenog djela nasilja u obitelji.

Kao i kriminalizaciju prijetnji, i uznemuravanja putem kanala na društvenim mrežama i drugim sredstvima komunikacije.

Zato s nestrpljenjem očekujemo primjerenu reakciju, prvenstveno od strane DFa, ali i nadležnih federalnih i državnih institucija, udruženja za zaštitu ljudskih prava, ženskih udruga, etičkih povjerenstava, odbora za ljudska prava i ravnopravnost spolova na svim razinama vlasti, i sl.

S posebnom pažnjom iščekujemo iduću sjednicu i reakciju Doma Naroda PFBiH, kojeg je Kajan izravno prozvao, i koji bezrezervno i jednoglasno mora zaštititi dignitet svog Doma, prvenstveno žena u njemu, i osuditi ovaj govor mržnje te pozvati Kajana na obrazloženje. Za očekivati je i da oba Doma Parlamenta FBiH, zajedno obavijeste Državno Tužiteljstvo o ovom slučaju, i tako, na najbolji mogući način, polazeći od “svoje kuće”, pokažu i dokažu građankama i građanima brigu i svijest o prevenciji svake vrste rodnog nasilja. Ukoliko ovaj slučaj mizoginije i prijetnji unutar zakonodavnih struktura prođe bez reakcije, što onda da očekuju i na koji način da se ohrabre sve ostale žene u ovoj državi?! Tko će ih zaštititi? Koja je sljedeća Enisa ili Nizama? Ili je pametnije pitati koji je sljedeći nasilnik među nama?!

Nažalost, i jučer se u našoj državi dogodio još jedan strašni čin rodnog nasilja. U Turbetu kod Travnika, muž je pretukao svoju ženu, pred njihovom 19-mjesečnom bebom….
PROBUDI SE, BOSNO i HERCEGOVINO !!!
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.