SDA-ovcu nije prošla ideja da državni parlament osudi Dodika zbog negiranja genocida

FOTO: FENA
ČITATELJI OCIJENILI
5

Ovaj prijedlog nije imao potrebnu entitetsku većinu glasova te nije uvršten u dnevni red.

FENA | 23. VELJAČE 2023. | 14:56

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog zastupnika Safeta Keše (SDA) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti točka „prijedlog zaključka Zastupničkog doma PSBiH kojim se od Tužiteljstva BiH, u skladu sa zakonom, traži procesuiranje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog javnog negiranja genocida u Srbrenici“.

Ovaj prijedlog nije imao potrebnu entitetsku većinu glasova te nije uvršten u dnevni red.

Kešo je kazao da se 21. veljače ove godine Milorad Dodik javno oglasio povodom odluke visokog predstavnika u BiH o izmjeni Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i tom prilikom kazao „tamo se, u Srebrenici, nije desio genocid i svi to znaju“.


"Ovom svojom izjavom Milorad Dodik je vrlo ekspilcitno i javno negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen i potvrđen nizom pravovaljanih presuda donesenih od strane najviših međunarodnih sudskih instanci, nekih nacionalnih sudova stranih zemalja i Suda BiH, čime je počinio kazneno djelo za koje je Kazneni zakon BiH predviđa kaznu zatvora", naveo je Kešo.

Zastupnici nisu podržali ni prijedlog zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA) da se u dnevni red uvrsti točka "Nezakonite odluke Vijeća ministara BiH o imenovanju rukovodstva upravnih organizacija".

Prijedlog zakona o plaćama

Na dnevnom redu današnje sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA), koji će zastupnici razmatrati u prvom čitanju.

Predlagač je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima.

"S obzirom na to da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama, od najniže do najviše plaće, te da je nacrtom zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu izvršen obračun plaća primjenom osnovice u visini od 630 KM, čime bi došlo do još većeg nesrazmjernog povećanja plaća za radna mjesta s većim koeficijentima, podnosimo prijedlog ovog zakona kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima", navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženog zakona.

Komisija za financije i proračun Zatupničkog doma je podržala principe predloženog zakona.

Nema više zajedničkih institucija?

Zastupnički dom će razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio zastupnik Denis Zvizdić (NiP), a koji predviđa da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržala principe predloženog zakona.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač također zastupnik Denis Zvizdić, s mišljenjem nadležne komisije.

Ustavnopravna komisija Zatupničkog doma nije utvrdila da je prijedlog ovog zakona usklađen s Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te je Zastupničkom domu dostavila negativno mišljenje.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog odluke o imenovanju tajnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici bi trebali dati suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.