Schmidt upozorava: 'Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica, ovo je opasna igra'

FOTO: EPA-EFE

Schmidt može koristiti visoke ovlasti, tzv. bonnske ovlasti.

BILD.BA | 20. LIPNJA 2024. | 15:28
IZVOR: HINA

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u četvrtak kako će poduzeti korake i neće tolerirati eventualne poteze koje bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo da koristi široke ovlasti koje su mu na raspolaganju.

“Ponašanje tijela vlasti Republike Srpske koje ide protiv Daytona neće biti tolerirano”, rekao je Schmidt na konfrenciji za novinare u Sarajevu.

Protekla dva dana zasjedalo je Vijeće za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, koje čine predstavnici vodećih zapadnih administracija uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Europske uniju te Tursku, koja tamo predstavlja Organizaciju islamske suradnje (OIC).


PIC daje smjernice za rad visokog predstavnika, a s ovoga zasjedanja podržan je rad njemačkog političara na čelu međunarodne zajednice u BiH čiju ulogu osporavaju vlasti Republike Srpske, a njihov predsjednik najavljuje poteze koji bi vodili odcjepljenju toga bosanskohercegovačkog entiteta.

"Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Svi moraju biti svjesni da je ovo opasna igra", istaknuo je Schmidt.


Schmidt može koristiti bonnske ovlasti

U zaključcima PIC-a je istaknuto da Schmidt može koristiti visoke ovlasti, tzv. bonnske ovlasti koje podrazumijevaju mogućnost smjena dužnosnika, poništavanja odluka i nametanja zakona.

Dodik izazvao američkog veleposlanika na fizički obračun: 'Razbio bih ga kao zvečku, za dvije minute'

Dodaje se kako entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

"Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet", stoji u zaključcima Vijeća za provedbu mira u kojima se poziva na suradnju s visokim predstavnikom te ispunjavanje uvjeta koji vode zemlju prema europskim integracijama.VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.