Dodik izazvao američkog veleposlanika na fizički obračun: 'Razbio bih ga kao zvečku, za dvije minute'

FOTO: CROPIX

Na upit prijete li Bosni i Hercegovini novi ratni sukobi, Dodik je rekao kako to treba spriječiti.

BILD.BA | 20. LIPNJA 2024. | 11:06
IZVOR: HINA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je lažima navode iz objašnjenja novih američkih sankcija uvedenih kompanijama u vlasništvu njegove obitelji i pri tome najavio da bi se fizički obračunao s veleposlanikom te zemlje Michaelom Murphyem.

"Puno laži, puno pretpostavki. Ne može laž biti politika", rekao je Dodik u intervju za tiskano izdanje sarajevskog Dnevnog Avaza.

Američka administracija proširila je popis sankcioniranih osoba i kompanija čiji je vlasnik Dodikov sin Igor, te nizu tvrtki sa sjedištem u Banjoj Luci i Laktašima, kao i UNA televizije.


Iz Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva financija SAD-a naveli su kako te kompanije čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a optužili su ih i za koruptivna djela.

Dodik pak tvrdi kako su sve optužbe neosnovane i smiješne, te da lokalno Tužiteljstvo u BiH nema nikakvih dokaza o navodom kriminalu.

Za njegov progon najodgovornijim je ocijenio aktualnog američkog veleposlanika u BiH kojega je nazvao raznim pogrdnim imenima. Dodao je kako bi se i fizički obračunao s njim navodeći kako je trenirao boks.

"Razbio bih ga kao zvečku. Za dvije minute", istaknuo je čelnik RS-a. Na opasku novinara kako Murphy ipak nije ista boksačka kategorija, Dodik je odgovorio da je ''dovoljno velika budala."

Na upit prijete li Bosni i Hercegovini novi ratni sukobi, Dodik je rekao kako to treba spriječiti.

"Sada treba izbjeći bilo kakav sukob. Prije mjesec dana nema tko nije u Sarajevu pričao bit će rat. Ja nisam čovjeka rata", rekao je .


Izrazio je sućut obiteljima stradalih

Dodik je u više navrata najavljivao odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine na što je više bošnjačkih dužnosnika odgovorilo kako se to ne može dogoditi bez rata.

Za UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici čelnik Republike Srpske je rekao da je ispolitizirana navodeći kako se tamo dogodio zločin, te je izrazio "pijetet i sućut obiteljima stradalih."

Novi udarac za Dodika: SAD uvodi sankcije za osobe i tvrtke koje ga financiraju

Opća skupština UN-a u svibnju je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.