Ratari prosvjeduju protiv uvoza jeftine pšenice iz Ukrajine

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Prosvjednici sa sjevera Bugarske nisu odredili koliko dugo planiraju prosvjedovati

HINA | 14. OŽUJKA 2023. | 14:45

Ratari u Bugarskoj prosvjeduju protiv uvoza jeftine pšenice iz Ukrajine, a upozoravaju i na probleme s uvozom suncokretovih sjemenki.

Proizvođači iz tri bugarske regije koji sudjeluju u prosvjedima rekli su za državnu televiziju BNT da se domaća pšenica ne može natjecati s uvozom iz Ukrajine, koji je oko 30 posto jeftiniji.

"Tržište je kolabiralo, silosi su puni", rekao je u ponedjeljak koordinator prosvjeda Dimitar Dimitrov, dodajući da je slične probleme izazvao i uvoz jeftinijih suncokretovih sjemenki iz Ukrajine.


Poljoprivrednici su traktorima i kombajnima blokirali važnu magistralnu cestu u sjevernoj Bugarskoj koja povezuje grad Russe s unutrašnjošću zemlje.

Prosvjednici sa sjevera Bugarske nisu odredili koliko dugo planiraju prosvjedovati, a spremni su im se pridružiti i ratari iz regije Burgas na Crnom moru.

Ukrajinsko ministarstvo upozorilo je pak početkom veljače da bi "neprihvatljivi" skok izvoza suncokretovih sjemenki mogao uništiti jedan od najunosnijih sektora u ukrajinskoj poljoprivredi.

Ukrajina je u kalendarskoj 2022. izvezla 2,75 milijuna tona sjemenki suncokreta, objavilo je ministarstvo. Prije rusko-ukrajinskog rata izvoz nije premašivao 100.000 tona godišnje. Po navodima ministarstva poljoprivrede, 70 posto sjemenki izvezeno je u EU, a 20 posto u Tursku.

Ukrajina je tako snažno povećala izvoz sjemenki, a nekada je bila vodeći svjetski izvoznik suncokretovog ulja.

Proizvođači suncokretovog ulja upozorili su da bi veliki izvoz sjemenki suncokreta mogao imati „nepredvidive negativne posljedice” po sektor, navodi ministarstvo.

„To bi moglo dovesti do zatvaranja pogona za preradu uljarica, katastrofalnog pada proizvodnje suncokretovog ulja... gubitka udjela u globalnim tržištima proizvoda visoke dodane vrijednosti, gubitka radnih mjesta i proračunskih prihoda, što je nedopustivo”, upozorili su.

Ukrajina je u sezoni 2020/2021. izvezla 5,3 milijuna tona suncokretovog ulja, a u sezoni 2021/2022. izvoz se smanjio na 4,5 milijuna tona.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.