Milanović: Europska integracija zapadnog Balkana ključna za stabilnost i prosperitet okružja

Hrvatski i bugarski predsjednik dotakli su se i rata u Ukrajini.

HINA | 25. SVIBNJA 2023. | 14:17

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je danas u Sofiji da je europska integracija zemalja zapadnog Balkana ključna za stabilnost i prosperitet okružja.

Milanović smatra kako su Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH već trebale biti u Europskoj uniji.

Hrvatski predsjednik poručio je na zajedničkoj konferenciji za medije s bugarskim kolegom u Sofiji kako Bugarska nije primljena u šengen jer je konkurencija, pri čemu se argumentacija o europskim vrijednostima koristi kako bi se kamuflirali konkretni financijski interesi.


Europsko vijeće dalo je zeleno svjetlo hrvatskom ulasku u šengen početkom prosinca prošle godine, ali je na istom sastanku Austrija blokiralabugarsko i rumunjsko pristupanje šengenu, a Nizozemska samo bugarsko.

Beč je to argumentirao nekontroliranim priljevom ilegalnih imigranata kroz te zemlje, a Amsterdam korupcijom i stanjem ljudskih prava u Bugarskoj.

Milanović je kazao kako o toj temi treba „govoriti otvoreno kao i o nizu drugih stvari o kojima se u EU govori zatvoreno, prikriveno, katkad i cinično“.

Prepreku europskom putu Sjeverne Makedonije predstavlja i spor sa Sofijom. Sofija, između ostalog, traži da bugarska nacionalna manjina uđe u ustav, a Radev je istaknuo kako je to potrebno da bi se ispunili kopenhaški kriteriji u području ljudskih prava

Hrvatski i bugarski predsjednik dotakli su se i rata u Ukrajini.

Bugarski predsjednik Rumen Radev je poručio kako je prvoga dana ruske invazije na Ukrajinu osudio agresiju kojom se „gazi međunarodno pravo“ te da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

No, istaknuo je kako je potrebno „što prije“ pronaći diplomatsko rješenje sukoba.

Pritom je naglasio da države članice Europske unije imaju različitu povijest, a Bugarska ne može zaboraviti da su za oslobođenje Bugarske ginuli vojnici Ruskog Carstva, među kojima su i Rusi i Ukrajinci, te da su mu ti narodi „podjednako bliski“.

„Zabrinjava nas širenje konflikta“, kazao je, dodavši kako rat utječe na ekonomiju Bugarske.

Bugarski predsjednik Rumen Radev zahvalio se Milanoviću na podršci i „jasnom stavu“ po pitanju članstva Bugarske u šengenu.

Također je kazao da Bugarska nije u šengenu zbog unutarnjopolitičkihrazloga koji su zamotani u „priču o vladavini prava“.

VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.