Povijesni uspjeh za hrvatsku kinematografiju: 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' osvojio Zlatnu palmu

FOTO: ANADOLU

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju.

BILD.BA | 26. SVIBNJA 2024. | 10:20
IZVOR: HINA

Hrvatski kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, osvojio je u subotu Zlatnu palmu na 77. Filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova.

To je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja, a nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević.

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" producirali su Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.


Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri kojim je predsjedala belgijska glumica Lubna Azabal.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, Slijepčević je zahvalio cijeloj ekipi svog filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

"Čovjek koji nije mogao šutjeti" svjetsku je premijeru imao u petak, 25. svibnja, u dvorani Debussy, u prisutnosti filmske ekipe.

Slijepčević je 2018. godine osvojio DOC Allience nagradu u Cannesu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Producentska kuća Antitalent u Cannesu je već 'slavila' s dugometražnim prvijencem Antonete Alamat Kusijanović "Murina", koji je nagradu Zlatna kamera (Camera d’Or) osvojio 2021. godine.

Na ovom prestižnom festivalu velik je uspjeh postigao i film "Zvizdan" Dalibora Matanića koji je 2015. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard.

Radnja filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti" zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.


Napisao ga je redatelj Nebojša Slijepčević

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

U Tomislavgradu je predstavljena knjiga 'Vareške suze – ispovijest žene silovane u ratu'

"Čovjek koji nije mogao šutjeti" realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.