U Tomislavgradu je predstavljena knjiga 'Vareške suze – ispovijest žene silovane u ratu'

FOTO: MARIO LONČAR

Greta Filipović je opisala najbolniji dan u svom životu.

BILD.BA | 24. SVIBNJA 2024. | 12:00

U organizaciji Matice hrvatske podružnica Tomislavgrad u četvrtak je predstavljena knjiga autorice Grete Filipović „Vareške suze – ispovijest žene silovane u ratu“.

Greta Filipović u knjizi je opisala najbolniji dan u svom životu – 25. siječnja 1994. godine, kada su je u Varešu silovala četiri pripadnika Armije BiH, i sve ono što je uslijedilo: šutnja i agonija koja je trajala dugi niz godina, postupak koji je vođen pred pravosudnim i istražnim tijelima, prijetnje koje je pretrpjela zajedno sa svojom obitelji te, na kraju, djelomično zadovoljenje pravde.

Dvojica od četvorice silovatelja su osuđena na sedmogodišnje zatvorske kazne, dok su druga dvojica do danas nepoznata.


Autorica je kazala kako joj je veliku snagu u borbi za pravdu i istinu dala vjera u Boga.

Ovom sam knjigom potaknula i druge osobe koje su bile žrtve silovanja na borbu za istinu i pravdu koje trebaju biti zapisane. Ja na svom putu neće stati i dalje ću inzistirati na istini i pravdi – poručila je Greta Filipović.

Kolumnist Katoličkog tjednika Brane Vrbić istaknuo je kako Gretina knjiga predstavlja iskren zapis i nadahnjujuće štivo s epilogom pobjede dobra nad zlom.

Događaj koji su opisani u knjizi potresno su svjedočanstvo, istinita priča kako je zlo željelo uništiti ne samo jednu osobu već cijelu jednu obitelj i mnogo šire preko užasnog ratnog zločina koji je htio ostati zauvijek skriven, a svojim otrovom godinama uništavati nevine ljude – istaknuo je Vrbić.

Dodao je kako je autorica na kraju ipak porazila zlo onim što zlo ne podnosi, a to je istina.

Velečasni Ilija Orkić, župnik iz Odžaka, upozorio je kako je priča poput ovih bilo jako puno širom Bosne i Hercegovine o kojima ne govori i ne piši.


Krunica joj je dala snagu da izdrži

Jedna se žena ipak odvažila napisati i ispričati priču o svojim neisplakanim suzama patnje koju je nosila godinama. Potresna je i dojmljiva autoričina borba sa samom sobom, borba s unutarnjim glasovima koji su je pozivali da okonča vlastiti život, prenosi HMS.

Danas počinje najveći duhovni događaj u ovom dijelu Europe: 'Tisuće ljudi u Zagrebu slavit će Isusa'

Ipak, na kraju je pronašla snagu u vjeri i dogodio se prijelomni trenutak kad je u rukama svoje majke, kojoj nije smjela reći što joj se dogodilo, vidjela svetu krunicu koja joj je dala veliku snagu da izdrži svoju bol – istaknuo je Orkić.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.