Ovako je danas obilježen Dan Republike Srpske u Banjoj Luci

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/ANADOLU AGENCY

Iz Tužiteljstva BiH u utorak su potvrdili kako oni zajedno s policijskim agencijama prate sva zbivanja koja mogu imati elemente kaznenih djela.

HINA | 9. SIJEČNJA 2024. | 19:22

U Banjoj Luci u utorak su paradom kroz središte grada vlasti Republike Srpske obilježile 9. siječnja kao dan entiteta iakoje proslava naišla na brojne osude zbog obilježavanje datuma iz 1992. godine kada je proglašena samozvana republika srpskog naroda u BiH što je bio uvod u rat i etničke progone.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikomorganizirale su dvodnevnu proslavu 9. siječnja kojega obilježavaju kao dan tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je to proglasio neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake koji u RS imaju status pripadnika konstitutivnih naroda.

U utorak je banjolučkim ulicama tim povodom prodefiliralooko900 pripadnika entitetske policije no bili su tu i članovi različitih udruga poput motorističke skupine"Noćni vukovi" poznate po zastupanju politike ruskog predsjednika Vladimira Putina a njihov je nastup iz prvog reda na tribini pratioruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.


Dodik je govoru kojije održao tom prigodom kazao kako u RS želislaviti svoje praznike te da svi koji to pokušavaju uskratiti u tome neće uspjeti a obilježavanje 9. siječnja nastavit će se i ubuduće.


"Ne trebaju na kolonizatorii tutori i zato ovo ne može biti zabranjeno", kazao je Dodik uz poruku kako je RS "zagledana u Srbiju i Rusiju".

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kao i veleposlanstvo SAD u Sarajevu pozvali su pravosudna tijela da istraže i procesuiraju sve dužnosnike u tijelima vlasti u BiH koji su sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja.

Podsjetili su kako jenepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH kazneno djelo za koje je propisana zatvorska kazna kao i na činjenicu da je to ujedno kršenje Daytonskog sporazuma.

Iz TužiteljstvaBiH u utorak su potvrdili kako oni zajedno s policijskim agencijamaprate sva zbivanjakoja mogu imati elemente kaznenih djela.

"TužiteljstvoBiH će se u predstojećem razdoblju nakon analiziranja dostavljenih prijava i konzultiranja spartnerskim institucijamakao i Ustavnim sudom BiHmoći odrediti o daljim aktivnostima", naveli su u izjavi.

SAD jeu ponedjeljak, kada je u Banjoj Luci organizirana svečana akademija u povodu obilježavanja 9. siječnja, u zračni prostor BiH poslaoborbene zrakoplove F-16 uz pojašnjenje kako je to znak potpore teritorijalnoj cjelovitosti BiH i ujedno upozorenje onima koji zagovaraju secesionističku politiku i ugrožavaju Daytonski sporazum.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.