Ništa od dogovora o vladi HNŽ-a danas, pregovori se nastavljaju sljedeći tjedan

HDZ BiH je u ulozi glavnog pregovarača sa 11 osvojenih mandata u županijskoj skupštini

BILD.BA | 26. SVIBNJA 2023. | 14:43

Iako su danas trebali biti poznati konkretni rezultati pregovaračkog procesa koji se u prethodnim danima vodio među političkim akterima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u vezi sa uspostavom izvršne vlasti, ipak, finalizacija će uslijediti početkom sljedećeg tjedna.

Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH kazao je “Avazu” da su, praktično, njihovi potencijalni partneri iz oba bloka, s jedne strane, SDP-DF-NiP, a s druge, SDA zatražili dodatno vrijeme, od dva do tri dana, za odgovor na program koji su im ponudili.

Također, činjenica je i da su Ismet Lulić, predsjednik ŽO SDP HNŽ i čelnik mostarskog NiP-a i zastupnik u Skupštini HNŽ, Omer Hujdur na putu izvan BiH.


Podsjetimo, nakon niza neformalnih razgovora u proteklom razdoblju, u ponedjeljak su otpočeli službeni pregovori, koje je HDZ BiH otvorio s blokom koji predvodi SDP, a potom i sa SDA te na koncu sa HDZ 1990 i HRS-om.

HDZ BiH je u ulozi glavnog pregovarača sa 11 osvojenih mandata u županijskoj skupštini. SDA ima sedam zastupnika, SDP i HDZ 1990 po tri, DF i HRS po dva, a NiP i NES po jednog. Tko će činiti novu vladu u HNŽ trebalo bi biti poznato narednih dana.

– Pragmatično gledajući, bliži smo tome da imamo jednu vertikalu vlasti od Vijeća ministara BiH preko F BiH do naše županije zbog funkcioniranja naše županije, ali postoje neki principi koje raspravljamo u ovom trenutku i to ne mora biti taj jedini od uvjeta. Međutim, opet kažem, mi moramo respektirati sedam ruku SDA u Skupštini HNŽ, ne možemo ni to biračko tijelo koje je dalo potporu SDA zanemariti u konačnom odlučivanju – izjavio je jučer Bošković.

Mediji najavili da će se danas u Mostaru sastati predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić, kako bi donijeli konačnu odluku u vezi s formiranjem izvršne vlasti u HNŽ. Kako je, međutim, potvrdio Nikšić ta informacija nije točna. Precizirao je da je „danas u Tuzli cijeli dan u obilasku gospodarskih subjekata“.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.