Po principu jedan 'naš' i jedan 'njihov': Sinoć proslavljen rođendan HDZ-a u Širokom koji je bio i u srijedu

Čini se da se u HDZ-u u Širokom Brijegu vode principom: Mi ćemo slaviti 'naš' rođendan, a oni 'njihov'

DRAGAN MARIĆ | 16. OŽUJKA 2024. | 15:13

Iako je u srijedu, 13. ožujka, kada je i datum osnutka stranke Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u Širokom Brijegu održana javna tribina s osvrtom na povijesni kontekst utemeljenja - i sinoć je, 15. ožujka, održan još jedan skup - u spomen na utemljenje HDZ-a BiH u Širokom Brijegu.

Tribina u srijedu održana je u prostorijama te stranke u Gradskoj športskoj dvorani, a sinoć je održana večera u svadbenom salonu La Viva, u Zavozniku, pored Širokog Brijega.

Neki sudionici od srijede nisu išli sinoć na večeri, a neki sa sinoćnje večere nisu bili na tribini u srijedu. A neki su bili i tamo i amo.


Čović, naprimjer, je bio sinoć, a nije bio u srijedu. I Dragan i Predrag.






Govorio Kraljević

Govorio je sinoć i Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, koji nije bio na tribini u srijedu koji je organizirala stranačka mladež iz Širokog Brijega i na kojoj su govorili osnivači stranke u Širokom Brijegu.

„34 godine su iza nas. Široki Brijeg je danas razvijena sredina. Hrvatska demokratska zajednica nije bila kočnica razvoja. Uvijek treba tražiti više i boriti se za bolje stanje u društvu. Široki Brijeg ima svoju budućnost i Široki Brijeg će ostvariti rezultate u svim segmentima društva.

HDZ BiH je glavni nositelj političkog života na ovim prostorima. Kao stranka trebamo biti okrenuti prema budućnosti. Uvjeren sam da ćemo i dalje zadržati ulogu koju smo imali sve ove godine“, poručio je Kraljević.






Što je govorio Čović

„Zajedništvo koje smo pokazali u ove 34 godine i dalje nas trebaju vezati za Hrvatsku demokratsku zajednicu i za sve ključne strateške odrednice hrvatskog naroda u BiH. Nitko nema pravo da nas podjeli na bilo koji način.

Tuđi strateški interesi nisu naši strateški interesi i tko to danas razumije onda je jednako naivan kao i neki prije 34 godine. Naši strateški interesi su opstojnost hrvatskog naroda.

Teške političke prilike na globalnoj razini počesto zveckaju i oko nas. Naš zadatak je upravo kroz stožernu stranku voditi takvu politiku da nikad više ratom ne branimo ono što je naše. Jer da nije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini države danas ne bi bilo.

Najvažnije je da smo kao narod vrlo jasno pozicionirani u Bosni Hercegovini. Na svaki način činimo sve da se glas Hrvata čuje na svakom dijelu ove zemlje. Naš zadatak je riješiti ustavnu jednakopravnost. Ne budemo li zajedno lako će nas pregaziti.

I oni koji danas u Širokom Brijegu razmišljaju drugačije, vrlo jednostavan poziv: samo zajedno. I onda ne treba sumnjati kakav će biti rezultat i budućnost hrvatskog naroda u ovakvom društvu kakva je Bosna i Hercegovina".

Obilježena godišnjica HDZ-a u Širokom. Neki kažu i obnoviteljska skupština

Dario Knezović, tajnik stranke, ako je i bio - šutio je...

Prisutnima se obratio i Zvonko Milas koji je također nazočio na večeri prilikom 34. rođendana HDZ-a. On će na skorim parlamentarnim izborima nositi listu za 11. Izbornu jedinicu popularno zvanu lista za dijasporu na kojoj glasaju Hrvati izvan Hrvatske, a ponajviše oni u BiH.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.