Nakon nevjerojatnog uspjeha oglasio se Goran Bogdan: 'Sretan sam zbog teme koja je otvorena'

Ovaj veliki uspjeh domaćeg redatelja njegovom filmu mogao bi donijeti i nominaciju za Oscar.

BILD.BA | 26. SVIBNJA 2024. | 13:16

Hrvatski film ponovno niže uspjehe!

Samo dan nakon svjetske premijere kratkometražnog igranog filma Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent) u dvorani kazališta Claude Debussy iz Cannesa stižu senzacionalne vijesti.

Hrvatski film osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film. Ovaj veliki uspjeh domaćeg redatelja njegovom filmu mogao bi donijeti i nominaciju za Oscar, a odmah nakon što se vijest proširila domaćim medijima samo za Gloriju javio se i glavni glumac Goran Bogdan.


"Naravno da sam sretan! Ne samo zbog filma već zbog teme koja je otvorena, koja je važna! Zbog putnika koji se pobunio-oficira JNA, Hrvata iz Kaštela.

Tomo Buzov je dobitnik ove nagrade i svi drugi ljudi koji se dan danas bune protiv zla i nepravde! Banalnost zla kojoj svjedočimo u svijetu je grozomorna i ponosan sam što smo ispričali priču ovog heroja žrtve i svih drugih žrtava ispred kojih je zbog zdravog razuma stao", rekao nam je Bogdan koji se iz Cannesa vratio u Istru gdje snima novi film "Monuments" kanadsko-sarajevskog redatelja Bojana Bodružića s kolegicom Majom Izetbegović i kolegom Mariom Knezovićem.

Kako nam je rekao u povratku je stao i po namirnice za idućih mjesec dana jer su, kako kaže cijene istih artikala neprihvatljivo visoke.


Film govori o istinitom događaju

Film govori o istinitom događaju i herojskom djelu jednog pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana.

Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije. Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Povijesni uspjeh za hrvatsku kinematografiju: 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' osvojio Zlatnu palmu

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.