Izdvojeno mišljenje: 'Vrime je!'

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 20. SIJEČNJA 2024. | 16:51

Vrijeme je odnosno vrime je za pregled tjedna Velimira Begića. O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu koji je lagano iza nas - čitajte u nastavku.

Nedjelja, 14. siječnja 2024.

Mediji iz Hrvatske redovito na bombardiraju o ovoj 2024. kao superizbornoj godini u kojoj Hrvate očekuje glasovanje na trojim izborima. Siječanj je već kraju, ali vladajući u Hrvatskoj ne žele još u javnost izlaziti s datumima tih izbora. Vrime je da Plenković objavi datume tih izbora pa da se i Hrvati u BiH na vrijeme stignu organizirati i ''glasovati i u BiH i u Hrvatskoj'' pa da neki jadni hrvatski novinarčići tjednima mogu pisati kako im Hrvati iz BiH biraju predsjednika i vlast.


Ponedjeljak, 15. siječnja 2024.

''Pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji se nalazi na terenu, policijski djelatnici SIPA-e vrše izuzimanje dokumentacije na više lokacija u Mostaru. Radi se o lokacijama privatnih visokoškolskih ustanova, u okviru kojih se vrši i izuzimanje dokumentacije.''

Tako nekako, glasila je agencijska vijest nakon koje se, izgleda, nije puno toga stvarno dogodilo. Privatni fakulteti u BiH uglavnom služe samo za 'kupoprodaju diploma' i vrime je da se s tim problemom SIPA, tužiteljstva i druge institucije ozbiljnije pozabave.

Utorak, 16. siječnja 2024.

Županijski sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio optužnicu za zlouporabu položaja ili ovlasti protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića i Darke Šimovića. Iako je sve negirao, tvrdeći da se radi o podmetanjima u izbornoj godini, Vidić je ipak podnio ostavku na čelo gradskog odbora HDZ-a BiH nakon što je protiv njega podignuta optužnica za korupciju. Dužnost gradonačelnika nastavio je obnašati, a vrime je da netko u BiH podnese ostavku zbog optužbi na korupciju.

Srijeda, 17. siječnja 2024.

Na sve strane razgovara se o novom izbornom zakonu. Među onim što su predstavnici vlasti dogovorili oko izmjena izbornog zakona je i navodno ''obvezno glasovanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na razini entiteta da se formira fond s isključivom namjenom da se podrži obrazovanje''. Odlična bi ovo prilika bila da građani BiH bojkotiraju izbore pa uplate u ovaj fond za obrazovanje pa da kroz nekoliko izbornih ciklusa barem imamo obrazovane političare, a ne da nam u parlamentima i skupštinama sjede ljude s trogodišnjom srednjom školom. Visoki predstavnik bavi se samo tehničkim izmjenama izbornog zakona, kako ne bi bilo krađe glasova. U svakom slučaju vrime je da se i po ovom pitanju stvari napokon maknu s mrtve točke, a to će teško ići, jer da je lako davno bi bilo napravljeno.

Četvrtak, 18. siječnja 2024.

Sud Bosne i Hercegovine je djelimično potvrdio optužnicu u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, kojom se optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić terete da su radnjama opisanim u optužnici počinili ratni zločin nad Hrvatima. Vrime je, rekli bi neki, krajnje je vrijeme, ali ovo je baš 'nevrime', jer vrijeme za ovo bilo je davno.

Petak, 19. siječnja 2024.

Dugo su i Hajdukovci govorili: Vrime je, prije nego je vrime stvarno došlo, ali eto došlo je. Stigao im je Ivan Perišić, obećao igranje u Europi i euforija je, kao nekada Napulj, zahvatila Split. Perišić mora sada pokazati i kako je vrime za trofeje, ali navijačima je glavno da euforija traje. Proširila se iz Dalmacije i na Hajdukove navijače, Hrvate u Bosni i Hercegovini koji bi sada političarima trebali objašnjavati kako je vrime za bolje vođenje politike, vrime za zaustavljanje iseljavanja, vrime za prekid korupcije, kako je vrime za… Vrime je za… Puno je toga za što je odavno vrime. Torcidi se isplatilo pa da možda i mi pokušamo?

Subota, 20. siječnja 2024.

Prijeti li nam treći svjetski rat? Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je na mogućnost napada Rusije i na zemlje NATO-a.

- Mi gotovo svakodnevno slušamo prijetnje iz Kremlja, trenutno pojačano uperene protiv naših prijatelja u baltičkim zemljama. Moramo računati s time da bi Vladimir Putin mogao napasti i zemlje članice NATO-a, rekao je Pistorius pojašnjavajući kako vojni stručnjaci smatraju da taj napad nije trenutno vjerojatan, nego za pet do osam godina.

Ponovio je svoju želju da njemačke vojne snage pripremi na mogući vojni sukob.

Vrime je da se i njemačke vojne snage uključe… ne. Ne. Pardon. Nije vrime, jer znamo kako to završi kada se oni uključe. Ili je možda ipak vrime pa kud puklo da puklo? Ne znam.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.