Izdvojeno mišljenje: Proslava dana RS - Tresla se brda rodio se miš

Američki zrakoplovi kao da su sudjelovali u paradi, a ne u zastrašivanju

VELIMIR BEGIĆ | 13. SIJEČNJA 2024. | 18:27

Subotnje poslijepodne na portalu Bild.ba rezervirano je za 'Izdvojeno mišljenje' Velimira Begića.

U nastavku pročitajte koji su događaji u minulom tjednu našem autoru zapali za oko.


Nedjelja, 7. siječnja 2024.


U organizaciji udruge Internacionalna organizacija za razvoj u Sarajevu je održan novi skup podrške Palestincima u Gazi.

Sudionici skupa, većinom mladi, nosili su zastave Palestine i Bosne i Hercegovine te transparente s natpisima “Oni koji podržavaju genocid isti su kao i oni koji ga čine”, “S ubojicama djece i nevinih se ne razgovara” i “Palestino, nisi sama, uvijek Bosna je sa vama” i druge. Sudionici su skandirali slogane protiv rata, okupacije i ubijanja djece u Gazi. Blago njima u Sarajevu kad nemaju svojih zločinaca, svojih lopova, svojih terorista… pa se mogu baviti problemima u Gazi.

Ponedjeljak, 8. siječnja 2024.

Kako će se obilježiti 9. januar u Republici Srpskoj postala je prvoklasna politička tema u ovoj državi, a oko nje su se bavili Hrvati. Umjesto da se bave idejom kako obilježiti 9. siječanj, odnosno pokolj u Buhinim Kućama koji je nad hrvatskim stanovništvom počinila Armija tzv, RBiH.

obljetnica stradanja Hrvata u naselju Buhine Kuće kod Viteza obilježena je mimohodom i svetom misom za sve ubijene vojnike, civile, žene, djecu.... Treba li napominjati da i tri desetljeća nakon ovog masakra za zločin nitko nije odgovarao? Ne treba napominjati da vjerojatno i neće.

Utorak, 9. siječnja 2024.

Tresla se brda rodio se miš. Tako svake godine izgleda proslava Dana RS-a u koji su se ove godine paradnim preletom vojnih zrakoplova uključile i Sjedinjene Američke Države. Kao da su sudjelovali u paradi, a ne u zastrašivanju. O toj američkoj politici najbolje je rekao Marko Tokić gostujući u Kompasu.

Govoreći o tome kako su baš Amerikanci Dodika doveli na vlast prije 25 godina, a danas dižu zrakoplove kako bi ga plašili, Tokić je zaključio kako su njihove procjene bile potpuno pogrešne te dodao kako nije siguran vide li i danas dobro stanje u BiH.

Srijeda, 10. siječnja 2024.

Mediji u Hrvatskoj opet se bave Thompsonom. Prenose jedno istraživanje o njegovim stihovima te analiziraju njegove pjesme koje govore o ljubavi prema ženi, pitajući se govori zapravo metaforički o ljubavi prema domovini. Lijepo je i jedno i drugo, a medijima i političarima u Hrvatskoj možda bi najdraže bilo da Marko pjeva o ljubavi prema muškarcu, da zanemari i žene i domovinu pa bi im onda valjda bio prihvatljiv.

Četvrtak, 11. siječnja 2024.

Google je najavio da će otpustiti stotine inženjera, a priprema stotine otkaza i za radnike u odjelu virtualnog osobnog tajnika, što se nadovezuje na planove o pojačanoj upotrebi generativne umjetne inteligencije. Bez posla će ostati stotine inženjera u središnjem timu softverskog diva i radnika u odjelu aplikacije Voice Assistant. Otkazi su u planu i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit te za većinu tima za proširenu stvarnost (AR).

I dok će pod umjetnom inteligencijom neka zanimanja nestati, što zabrinjava ekonomije mnogih zemalja dok pokušavaju naći rješenja, mi se u BiH još bavimo time gdje je bio i je li uopće postojao, primjerice, Lakišića harem.

Petak, 12. siječnja 2024.

Vaterpolisti Hrvatske plasirali su se u polufinale Europskog prvenstva pobijedivši u četvrtfinalu Grčku 13-8. Samo nekoliko sati kasnije spektakularno su u Njemačkoj nastup na Europskom prvenstvu otvorili i rukometaši…

Hrvatskim sportašima divi se cijeli svijet dok bosanskohercegovačkim ne ide pa ne ide. Dvije zemlje na istom zemljopisnom prostoru, sličnim brojem stanovnika, sličnom dijasporom po svijetu… Sve je isto, ali njega (rezultata) nema. Zna li netko gdje je zapelo i u čemu je razlika, osim što su u Hrvatskoj Hrvati?

Subota, 13. siječnja 2024.

Banjalučki biskup Franjo Komarica će početkom ožujka u zasluženu mirovinu. Papa je prihvatio njegovo odreknuće od službe, imenovao mu je i nasljednika… Biskup na odlasku sada daje intervjue i govori ono što je govorio proteklih više od trideset godina, ali njegove riječi kao da nikad nisu padale na plodno tlo. I u ''oproštajnim intervjuima'' govori o etničkom čišćenju na području njegove biskupije, iseljavanju… Kazao je i kako im se 1996. javilo 12.000 hrvatskih obitelji spremnih na povratak, a 2014. godine čak 4.000 pa je lijepo kazao i kako ''su se brojni politički i društveni predstavnici u našoj zemlji poratnih godina u mnogo slučajeva pokazali nevjerodostojnim, nekorektnim, nehumanim i nezrelim za važne funkcije koje su obnašali'' te da su ''time propustili šansu da, od naše lijepe i bogate zemlje, učine prikladno i poželjno ozračje za život dostojan čovjeka svima onima koji su se tu rodili''.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.