Izdvojeno mišljenje: Nekoliko puta sam pročitao da se uvjerim znam li čitati, šta Konaković piše

DOM SVETOG ANTE U USKOPLJU GRANATIRALE SU I SPALILE POSTROJBE ARMIJE BIH 5. 2. 1993.

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 21. LISTOPADA 2023. | 18:05

Subota je na portalu Bild.ba rezervirana za 'Izdvojeno mišljenje' Velimira Begića.

U nastavku pročitajte koje je to događaje naš autor smatrao važnim da se nađu u njegovom novom tjednom pregledu

Nedjelja, 15. listopada 2023.


Nakon nekoliko dana boravka uređenoj Švicarskoj vrlo jasno se da zaključiti kako bi za političku uređenost BiH trebalo ukinuti Federaciju BiH i po švicarskom modelu urediti BiH. Onda bi se i ljudi počeli drugačije ponašati pa bi uz Švicarsku u srcu Europe imali i 'Švicarsku' u srcu Balkana.

Ponedjeljak, 16. listopada 2023.

Prva vijest po povratku iz Švicarske koja me dočekala bila je da Milorad Dodik nije ustao u Sudu BiH, uz obrazloženje da ga bole leđa, a zapravo ga boli neka stvar. I 'satraše' se mediji iz kako sebi tepaju većeg bh. entiteta pisati o manjem bh entitetu (kako gledaju RS) i njihovom predsjedniku. Za to vrijeme u manjem bh entitetu nitko ne piše o većem pa se postavlja pitanje koji je entitet tu veći, a koji manji? Međutim, bole me leđa da bih sad sjedio i to elaborirao.

Utorak, 17. listopada 2023.

BiH je barem po nečemu tridesetak godina ispred ostatka svijeta.

''U redovima Armije BIH bilo je, i Hamasa, i ISIL-a, i sličnih, a činjenica je da se HVO borio protiv takvih snaga. Naročito na područjima Središnje Bosne, ali ne isključujem ni Hercegovinu'', rekao je to u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske demokratske unije i član Predsjedništva HNS-a Miro Grabovac–Titan, dodajući kako je takve ekstremističke skupine postrojavao i pozdravljao predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Tiran je dodao i ono što svi znaju, ali se ne usude reći da su takve ekstremističke skupine u BiH i danas prisutne.

''Vjerujem da ih međunarodna zajednica zasigurno dobro motri i da zna što treba uraditi kako bi spriječila takve ekstremističke skupine'', rekao je Titan, a svi se nadamo da međunarodna zajednica zna za njih, i zna što radi, iako su češće puta pokazali da ne znaju.

Srijeda, 18. listopada 2023.

Mostar je nacionalno lakozapaljiv, a budući da Velež u nogometu ne može parirati Zrinjskom (i večeras je klub iz zapadnog dijela grada slavio 3:0) prebacili su se na kulturu i sada tu potpiruju strasti. Najprije su se bunili protiv izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru jer je tobože izgrađeno na tzv. Lakišića harmeu za što nisu imali dokaze pa im sada smeta i koncert Željka Joksimovića za doček Nove godine jer se i on treba održati na tzv. Lakišića haremu. Hoće li u Mostaru ikad išta proći bez nabrijavanja nacionalnih tenzija?

Četvrtak, 19. listopada 2023.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković boravio je u Bosni i Hercegovini. S domaćinima je razgovarao o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, o vidljivom iskoraku BiH na europskom putu, o jačoj suradnji s BiH u području migrantske politike… I nešto o nekom nuklearnom otpadu. Uglavnom, bavili su se nebitnim stvarima, odnosno onime što sami međusobno ne mogu riješiti.

Petak, 20. listopada 2023.

Mnogi građani Bosne i Hercegovine iskazuju podršku Palestincima, skuplja se novac, a u nedjelju su zakazani i prosvjedi u Saarajevu..

''Palestinci su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, uprkos vlastitim problemima skupljali pomoć za građane naše zemlje'', objavljuju sarajevski mediji u znak solidarnosti s Hamasom i tome u prilog pokazuju faksimil članka iz Oslobođenja od 23. srpnja 1995. godine. Cijeli svijet je tada pomogao Bosni, pred kraj rata, nakon masakra u Srebrenici, ali danas… Cijeli svijet na jednu, Bosna i Hamas na drugu stranu!

Subota, 21. listopada 2023.

I ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković oglasio se o situaciji u Pojasu Gaze i te ratne strahote i ubijanja civila usporedio s Bosnom i Hercegovinom.

''Imamo pravo o svemu da govorimo jasno i glasno, posebno mi pripadnici časne Armije RBiH, jer smo pokazali cijelom svijetu kako se viteški brani svoja domovina. U jeku najveće borbe i stradanja našeg naroda, pojedinačne slučajeve koji izlaze iz dozvoljenih pravila ratovanja u našim redovima smo osuđivali i sankcionirali. Bilo koji napad na civile nikad nije odobravan, počinitelje smo sami procesuirali. Na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH zaštićeni su i sačuvani svi vjerski objekti, nije bilo rušenja, paljenja, uništavanja'', napisao je Konaković, a ja nekoliko puta pročitao da se uvjerim znam li čitati, šta čovjek piše, je li mu netko hakirao profil… Ništa mi nije jasno.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.