Izdvojeno mišljenje: Evo što Murphy treba govoriti drugim narodima i 'ovima' iz OHR-a, a ne treba Čoviću i Hrvatima

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 4. STUDENOG 2023. | 17:11

Subotnje poslijepodne na portalu Bild.ba rezervirano je za 'Izdvojeno mišljenje' Velimira Begića.

U nastavku pročitajte koji su događaji u minulom tjednu našem autoru zapali za oko.

Nedjelja 29. listopada 2023.


Pomaknute kazaljke za jedan sat unazad pa se moglo više spavati. A moglo se i ranije probuditi pa više i razmišljati. I dok se Europa pokušava dogovoriti oko jednog računanja vremena, bez dva pomicanja godišnje, na ovim prostorima bi trebalo pomaknuti kalendar nekoliko godina ili desetljeća unaprijed i pod hitno nas vratiti u 2023. godinu u kojoj definitivno ne živimo.

Ponedjeljak 30. listopada 2023.

"Sarajevo nije evropski Јeruzalem, to je gotovo etnički očišćen grad u kojem pravoslavna i katolička crkva i sinagoga služe kao objekti za zavaravanje naivnih turista koji u Sarajevu provedu dan u neznanju...", kazao je Dodik. Ne kažem da je u pravu, ali u pravu definitivno nisu ni oni koji ga kritizirajući govore kako ''multikulturalnost krasi ovaj grad'' te dodaju da su ''Sarajlije čuvale i zajednički branile i džamije, pravoslavne i katoličke crkve i sinagogu. Branile su se komšije skupa, bez obzira kako se ko zvao i kojem se Bogu molio''. S ovim definitivno nisu u pravu.

Utorak 31. listopada 2023.

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća među glavnim vijestima u Jugoslaviji bile su inflacija, mirovine, male plaće, štrajkovi, najave štrajkova, pregovori, cijena nafte i benzina… Očekivano, takva država brzo se raspala.

Isplate mirovina, male plaće, štrajkovi, prosvjetara, rudara, liječnika, medicinskog osoblja, visoka cijena energenata… To su danas glavne teme u BiH.

Srijeda 1. studenog 2023.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen došla je u BiH i poručila kako ''BiH treba djelovati jedinstveno, da nastupa s jednim glasom i jedinstvenim stavom''. A sve to vidjeli smo upravo u govoru Željka Komšića u UN-u. S onim što je on rekao, a što mu je 'napisao' Izetbegović valjda se u BiH nitko nije složio.

Kazala je i kako ne mogu ''dozvoliti nazadovanje po našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje''. Ako nema nazadovanja, a napretka sigurno nema, onda BiH stoji u mjestu. Znači li to da se BiH ne kreće s ostatkom planeta? Ako Zemlja nije ravna ploča, je li BiH ravna ploča? Je li prazna ploča?

Četvrtak 2. studenog 2023.

Zrinjski se narugao Čeliku u Zenici: Pobijedio ih 6:0 i izbacio iz Kupa. Usputna je to vijest bila za bošnjačke medije. Njima je glavno opisivanje atmosfere pa paljenje baklji i vatromet nazivaju dekorom na stadionu, objavljujući videa, dok se nad takvim stvarima cijeli svijet zgraža i kažnjava ih pa su ''pružili podršku palestinskom narodu'' i objavili transparent s porukom ''Džaba vam titule i mjesta prva, kad ste židovska ku*va''. I onda će se čuditi kad im se to dogodi na nastupu reprezentacije pa im Uefa odreže stotinjak eura kazne i zatvori stadion. Uglavnom, rekao bi naš narod: Čime se budala diči, pametan se stidi.

Petak 3. studenog 2023.

Veleposlanik SAD u BiH Michael Murphy sastao se u Mostaru s Draganom Čovićem.

Kazao je Murphy kako su razgovarali o potrebi poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i institucija na državnoj razini i donošenja reformskog zakonodavstva koje je u potpunosti usklađeno s europskim i međunarodnim standardima za demokraciju, vladavinu prava i ekonomski rast.

''Naglasio sam potrebu napora na pomirenju i poboljšanju atmosfere tolerancije, fleksibilnosti i razumijevanja u BiH'', rekao je Murphy, naveli su iz Veleposlanstva SAD.

Sve je to lijepo i sve je to potrebno, samo to ne treba govoriti Čoviću i Hrvatima nego predstavnicima drugih naroda. A možda i ovima iz OHR-a.

Subota 4. studenog 2023.

Oko 25 posto teritorija Bosne i Hercegovine na kojem živi oko pola milijuna ljudi je 28 godina od kraja rata još pod minama.

Oko 860 četvornih kilometara, uglavnom između dva Federacije BiH i Republike Srpske smatra se kontaminiranim od mina. Na tom prostoru živi više od 500.000 ljudi. Od završetka rata 1995. do danas od eksplozije mina poginule su 624 osobe, a 1157 je ozlijeđeno. A mi? Mi se bavimo svakim međunarodnim sukobom u posljednja tri desetljeća i svrstavamo se neku stranu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.