Izdvojeno mišljenje: Cijelu BiH bi za 1KM trebalo dati pod koncesiju, naravno, ako je netko želi uzeti

FOTO: FENA
ČITATELJI OCIJENILI
5

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 16. PROSINCA 2023. | 20:04

Subotnje poslijepodne na portalu Bild.ba rezervirano je za 'Izdvojeno mišljenje' Velimira Begića.

U nastavku pročitajte koji su događaji u minulom tjednu našem autoru zapali za oko.


Nedjelja, 10. prosinca 2023.


Na današnji dan prije 24 godine umro je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Gotovo četvrt stoljeća već Hrvatska nema državnika.

Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Nakon desetodnevnog puta na današnji dan ratne 1993. godine u Lašvansku dolinu stigao je humanitarno konvoj „Bijeli put“ s preko 100 kamiona pomoći, hrane i lijekova.

Osim neophodne humanitarne pomoći Konvoj je probudio nadu u srcima oko 70 tisuća stanovnika Lašvanske doline koji su bili u potpunom okruženju Armije tzv. Republike BiH, bez hrane, lijekova, struje i vode. I to je najbolji pokazatelj kako se želio napraviti genocid nad tim ljudima, jer da se želio samo osvojiti teritorij, što je cilj u ratu, ne bih držali u okruženju, nego ostavili koridor da iziđu.

Utorak, 12. prosinca 2023.

Puno i ravnopravno ostvarenje slobode mirnog okupljanja i dalje predstavlja izazov u Bosni i Hercegovini, zbog neopravdano restriktivnih i fragmentiranih propisa – ocijenili su iz Misije OESS-a u BiH u vezi s propisima koji se tiču slobode mirnog okupljanja građana.

Poručuju da je slojevit i složen sustav vlasti doveo do izostanka usklađivanja i dosljednosti u primjeni. S obzirom na postojanje dvanaest zasebnih zakona koji su trenutno u primjeni na različitim razinama vlasti, OESS je uočio, kako navode, niz kontradiktornih situacija u pogledu zakonskog okvira i njegove primjene. Dalje nisam čitao ovaj izvještaj. Trideset godina trebalo im je da uoče problem pa je iluzorno nadati se kako će ga i riješiti.

Srijeda, 13. prosinca 2023.

SIPA po nalogu Tužiteljstva BiH nastavlja provjeravati koja su to vojna i policijska djelatna lica pjevala pjesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona na tradicionalnom Molitvenom danu za domovinu koncem listopada na Bobovcu kod Vareša. Sporan im je stih u kojem se spominje Herceg-Bosna, a vojska i policija samo čuvaju Herceg-Bosnu, zapravo rade ono što je od njih tražio Alija Izetbegović, koji je rekao: ''Bilo da su Muslimani, Srbi ili Hrvati, zajedno čuvamo ovu našu dragu Herceg-Bosnu". Možda je baš ovaj Alijin govor inspirirao i Thompsona?

Četvrtak, 14. prosinca 2023.

Nogometaši Zrinjskog odigrali su 1:1 protiv Aston Ville i time okončali svoj nastup u Konferencijskoj ligi za ovu sezonu s jednim porazom i jednim remijem u skupini uz četiri poraza. Tijesna poraza. Nije se mostarska momčad osramotila u svom europskom nastupu kao neki novinari koji su tražili samo negativnosti o Zrinjskom pa tako iznose komentare engleskih navijača koji su razočarani izgledom stadiona i prostorom za gostujuće navijače, ali su oduševljeni Starim mostom, potpuno ignorirajući razlog njihovog dolaska u Mostar, a to je utakmica protiv europskog i hrvatskog Zrinjskog. Šetajući Mostarom, navijače sam – kao i sve druge navijače na svijetu – sreo ispred kafića uz pivu. Birtije su im na listi prioriteta bile daleko ispred Starog mosta, ali neki su ipak iskoristili priliku i napali goste iz Birminghama, kao i dječaka u majici Zrinjskog.

Petak, 15. prosinca 2023.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Grahića zbog zločina na području Bugojna.

Prema priopćenju Tužilaštva, osumnjičeni se terete da su, Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, Cikotić, kao zapovjendik Operativne grupe Zapad Armije tzv. Republike BiH i Grahić, u svojstvu zapovjednika 307. brigade, počinili ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika.

Nedavno je preminuo i svjedok u ovom slučaju, a iako je bolje ikad nego nikad s ovom optužnicom se zakasnilo baš puno. Možda je i prekasno, jer Hrvati Bugojna upravo zbog ovih ljudi koji su do sada bili na slobodi i vlasti nikad se nisu osjećali sigurno niti su se u dovoljnom broju vratili na svoja prijeratna ognjišta.

Subota, 16. prosinca 2023.

Ukrajina i Moldavija, za koje smo na ovim prostorima mislili da su nazadnije od nas, odoše prema Europskoj uniji, a BiH će još malo pričekati. Barem do ožujka sljedeće godine.

''Bosna i Hercegovina, medijska scena, živi u još u nekoj lažnoj prošlosti misleći da je jedina bitna u ovom svijetu'', kazala je zastupnica u europskom parlamentu Željana Zovko, a jedan moj prijatelj konstatirao je još ranije kako bi ''za jednu marku cijelu Bosnu i Hercegovinu najbolje bilo dati nekom pod koncesiju'', ali uz ključan dodatak: ''ako je netko želi uzeti''.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.