Izdvojeno mišljenje: BiH po svojoj prilici neće nigdje, pitanje je kad će puknuti i raspasti se

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 24. VELJAČE 2024. | 13:20

Subota popodne rezervirana je za Velimira Begića i njegovo Izdvojeno mišljenje.

O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu za nama, čitajte u nastavku:

Nedjelja, 18. veljače 2024.


I jutros me dočeka rasprava oko navijanja Roberta Jarnija. Na stranu smjena, navijanje, je li trebao to reći ili ne, možda odgovoriti diplomatski… Ali zar Hrvatsku mediji pokušavaju predstaviti kao toliko dobro uređeno društvo da je danima najvažnija vijest navija li neki bivši nogometaš za Dinamo ili Betis? A drugi za Hajduk ili Panathinaikos?

Ponedjeljak, 19. veljače 2024.

Ako se nešto vuče na dvije ili više strana neminovno je da će prije ili kasnije puknuti, raspasti se, pocijepati…

Dok Hrvati Bosnu i Hercegovinu, uz nekoliko bošnjačkih političara, vuku prema Europskoj uniji i NATO-u, Milorad Dodik je obišao svoje prijatelje Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina u Bjelorusiji i Rusiji. A gdje će Bosna i Hercegovina? Po svoj prilici za sada neće nigdje, ali je pitanje kad će puknuti, raspasti se, pocijepati…

Utorak, 20. veljače 2024.

Poljoprivrednici cijele Europe prosvjeduju u glavnom gradovima svojih država, ali u Bosni i Hercegovini prosvjeda nema. Ima li u Bosni i Hercegovini uopće poljoprivredne proizvodnje? Poticaji su nikakvi ili mali, a uz to treba imati i vezu da bi ih se dobilo jer ih često dobiju neki političari s dvije krave, tri ovce… Znamo da bez jakog sela, nema ni grada, ako nema grada i građana kako će napraviti građansku BiH? Najprije je potrebno napraviti seljačku, a onda građansku BiH, a naši političari nisu sposobni ni za ovo prvo, a o drugom da i ne govorimo.

Srijeda, 21. veljače 2024.

Ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo i nekadašnji zapovjednik postrojbi Armije BiH na tom području Selmo Cikotić, koji su optuženi za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima, izjasnili su se u srijedu na Sudu BiH u Sarajevu kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice. I čitam kako se mnogi čude zbog njihovog izjašnjavanja da se ne osjećaju krivima, ali ne znam šta je tu čudno – kada skoro nitko nije kriv ni za jedan zločin nad Hrvatima zašto bi i oni bili krivi?!

Četvrtak, 22. veljače 2024.

Sa zvonika sarajevske katedrale, kaže vijest, vjetar je otpuhao jednu od kazaljki sa sata, koja se otrgnula i pala na tlo. U Sarajevu je, ali u cijeloj ovoj državi, odavno i bez sata jasno koliko je sati.

Petak, 23. veljače 2024.

Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini je za dodjelu pojedinačne Nagrade predložio je prof. dr. sci. Branislavu Draženović za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u znanosti i obrazovanju, kao prvorangiranu; te Zdravka Čolića za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u kulturi i umjetnosti, kao drugorangirani kandidat.

Savjet predloženima i dobitnicima: Nemojte da bi vam palo na pamet nekad kritizirati bošnjačke političare i njihovu politiku, jer će vam neki drugi odbor oduzeti tu nagradu.

Subota, 24. veljače 2024.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se u vezi sa određenim navodima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je izjavio da se nada kako će Republika Srpska dobiti status promatrača u BRICS-u, ekonomskoj grupaciji u kojoj se nalaze Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

- Republika Srpska je entitet u okviru države, a ne suverena država sama po sebi. Ona je dio Bosne i Hercegovine. Ustav Bosne i Hercegovine ne ostavlja bilo kakav prostor za suverenitet entiteta. Entiteti po svojoj prirodi nisu subjekti međunarodnog prava, priopćili su iz OHR-a.

I šta reče Schmidt? Voda je mokra, nebo je plavo, sunce je žuto… Ova izjava pokazuje svu besmislenost njegovih izjava i njegova posla.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.