Izdvojeno mišljenje: Bošnjaci vape da ih Hrvati ne ostave 'srpskom svetu', a u ratu se s mudžahedinima okrenuli protiv Hrvata

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 27. SIJEČNJA 2024. | 19:24

Vrijeme je odnosno vrime je za pregled tjedna Velimira Begića. O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu koji je lagano iza nas - čitajte u nastavku.

Nedjelja, 21. siječnja 2024.

Hajka na Hercegovce, ponekad čak i mržnja konstantno je prisutna u hrvatskim medijima, ali ne mogu oni bez Hercegovaca. Mnogi gradovi u Hrvatskoj sigurno više ulažu u kulturu nego primjerice Čapljina ili Posušje, ali Hrvati su za pobjednika The Voicea ranije izabrali upravo Čapljinca, a sada su svojim glasovima do velikog finala doveli Posušanku Anu Širić.


Mandić je svojim obranama držao u igri hrvatsku rukometnu reprezentaciju na Euru u Njemačkoj i navijači mu kliču. Kao što su klicali i kliču i brojnim drugim Hercegovcima na sportskim terenima. A za njegovim sugrađanima Šarcem i Mandićem žalili su zbog ozljede uoči Eura. Tko mrzi Hercegovce? Nekoliko piskarala po nekim portalima, ili nekoliko uskoro propalih političara ili baš Hrvati? Hrvati nisu! Malo i politike: Bandić je bio kriv za sve i to je ljudima bilo lako probaviti. Za neke stvari sigurno i je, mnoge je uspio sakriti, ali od kad nema Hercegovca na čelu Zagreba smeće 'zeleni' sakriti ne mogu.

Ponedjeljak, 22. siječnja 2024.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić u videoobraćanju je govorio o porastu broja novootkrivenih slučajeva zaraze morbilima. Skočibušić je pozvao sve roditelje da dovedu svoju djecu u cjepne centre kako bi se zaštitili od masovnih zaraznih bolesti. Nisam ni pobornik ni protivnik cijepljenja, ali nakon nekoliko milijuna premijera, i nekoliko milijuna izbornika, izgleda kako postajemo narodi s nekoliko milijuna infektologa i pedijatara…

Utorak, 23. siječnja 2024.

Usrula von der Leyen, Mark Rutte i Andrej planković stigli su su Sarajevo, a Planković se nije susreo sa Željkom Komšićem. Iz Vlade RH priopćili su da je ''konzistentna linija predsjednika Vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske''.

Napokon državnički stav iz Banskih dvora prema bh. Hrvatima, ali je znakovito i kako su neki sarajevski mediji odmah krenuli objašnjavati kako se Plenković ipak na nekim summitima u inozemstvu viđao s Komšićem, kako bi ipak dokazali da nije istina kako se s malim Željkom više nitko ne želi igrati.

Srijeda, 24. siječnja 2024.

„Reis Kavazović je prije dvije godine Plenkoviću uručio jedan dokument u kojem je najvažnija rečenica bila – nemojte nas ostaviti 'srpskom svetu', otkrio je emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne novinar Večernjeg lista Zoran Krešić. Povijest se ponavlja. Tako su bošnjački lideri govorili i devedesetih, a nakon što ih Hrvati nisu ostavili 'srpskom svetu', sa svojim mudžahedinima okrenuli su se protiv Hrvata.

Četvrtak, 25. siječnja 2024.

Djeci i mladima na Floridi ispod 16 godina bit će zabranjene društvene mreže bez obzira na odobrenje roditelja, po nacrtu zakona koji je tamošnji Zastupnički dom usvojio.

Možemo li zamisliti kada će se kod nas političari baviti ovakvim pitanjima. Oni za to nemaju vremena jer moraju svoje aktivnosti objaviti na društvenim mrežama. Kod nas treba društvene mreže zabraniti političarima pa bi i mladi vidjeli manje uznemirujućeg sadržaja. Meni je često puta uznemirujući sadržaj kada na društvenim mrežama vidim fotografiju nekog političara, a koja je svrha sama sebi – često ne znaju ni gdje su bili, ni s kim su bili, ni zašto su bili, ali su eto bili pa to treba objaviti jer će im donijeti lajkove, a možda i galsove.

Petak, 26. siječnja 2024.

Komentirajući najave SDA i DF-a kako neće sudjelovati u razgovorima o ustavnim promjenama, na koje je pozvao SDP, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je kako će predstavnici stranke kojoj je on na čelu doći na sastanak.

''Naravno da ćemo doći na sastanak i dati doprinos svojim stavom, ali bojim se da ćemo mi teško promijeniti i zarez u Ustavu zbog ovakvih odnosa kakve danas imamo na političkoj sceni'', poručio je do sada uvijek optimistični Čović, pa je sad jasno da od toga nema ništa...

Subota, 27. siječnja 2024.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, reagirao je na nedavnu drugostupanjsku presudu u predmetu "Respiratori".

Izrazio je podršku Fadilu Novaliću, bivšem premijeru FBiH, koji je osuđen na četiri godine zatvora, prenose, uz čuđenje, neki mediji. Nije tu ništa čudno jer mu je podršku vjerojatno dao i kada su neispravni respiratori – koji to zapravo i nisu – i kupovani po cijeni koja nije bila normalna.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.