Izbori u Crnoj Gori: Jedan od favorita je jako podbacio, slijedi drugi krug

FOTO: RTCG

Na drugom mjestu je Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES)

BILD.BA | 19. OŽUJKA 2023. | 21:32

Crna Gora je u nedjelju birala novog predsjednika, a prema prvim izbornim rezultatima očekuje se i drugi krug izbora.

Nakon 41,2 posto obrađenih glasova, na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori najviše glasova osvojio je Milo Đukanović – 36,3 posto , objavili su iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Na drugom mjestu je Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES) s 26,5 posto glasova.


To je svojevrsno iznenađenje jer je favorit za drugi krug bio čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić. Mandić osvojio je 20,5 posto glasova, a zastupnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković 2,8 posto.

Kandidat Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, osvojio je 1,3 posto glasova upisanih birača, dok influencer Jovan Radulović ima 0,7 posto glasova, prenosi N1.

Manje nepravilnosti

Prema podacima crnogorske Državne izborne komisije do 15 sati glasalo je oko 44 posto upisanih birača, a očekivanja promatrača su da izlaznost neće prijeći 68 posto.

Ana Nenezić iz Centra za monitoring (CEMI) kazala je za TVCG da je izlaznost nešto veća nego na prethodnim predsjedničkim izborima 2018. i negdje na razini parlamentarnih izbora iz 2016. Nenezić napominje i da je na predsjedničkim izborima izlaznost uvijek nešto manja nego na parlamentarnim.

Govoreći o nepravilnostima rekla je da ih je bilo dosta, ali da ne mogu utjecati na sam birački proces, a tu se ponajprije misli na fotografiranje glasačkih listića te iznošenje glasačkih listića s biračkog mjesta.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.