Crtice iz povijesti utorkom: Što je to peta kolona? 

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Naučite ponešto o petoj koloni

DRAGAN MARIĆ | 4. TRAVNJA 2023. | 19:30

Portal Bild.ba će vam svakoga utorka navečer od danas objavljivati Crtice iz povijesti o nekim pojmovima koji su česti ili relativno česti u upotrebi u hrvatskom jeziku.

Za prvi takav tekst, odnosno crticu iz povijesti, izabrali smo izraz peta kolona.

Često u javnom prostoru možemo čuti za taj izraz, no što je, zapravo, peta kolona? Izraz je prvi put spomenut u tijekom Španjolskog građanskog rata, a kasnije ga je koristio i sam Winston Churchill. "Parlament nas je ovlastio da suzbijemo djelovanje pete kolone čvrstom rukom i mi ćemo koristiti ta ovlaštenja pod nadzorom i uz korekcije Parlamenta, bez i najmanjeg oklijevanja, sve dok ne budemo uvjereni, i više nego uvjereni, da će to zlo u našim redovima biti djelotvorno iskorijenjeno", rekao je Churchill u svom čuvenom govoru "Borit ćemo se na plaži" iz 1940. godine.


Što je to Peta kolona

Prema Hrvatskoj enciklopediji, naziv je to za organizaciju, grupu i pojedince koji u korist agresora, unutar svoje države, izdajnički i protuzakonito djeluju propagandom, špijunažom, sabotažama, diverzijama, ali i borbenim djelovanjima radi potkopavanja njezina jedinstva i obrambene moći.

Naziv potječe iz Španjolskoga građ. rata 1936–39., a upotrijebio ga je frankistički general Emilio Mola kada je izjavio da će Madrid zauzeti s 4 kolone izvana i petom kolonom sastavljenom od simpatizera u samome gradu.

Izraz peta kolona se nastavio koristiti i kasnije, u Drugom svjetskom ratu, a uz Vidkun Quislin je možda i jedan od najpoznatijih petokolonaša u povijesti, a o njemu drugom prilikom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba