Branitelji oštro odgovorili Ivoševiću: 'Smeta li Vam što bi se ogrnuli hrvatskim zastavama, a ne onima duginih boja'

FOTO: SPLIT.COM.HR

Ivošević je pričekao reakciju, pa odgovorio, odnosno pojasnio do kraja svoju odluku.

BILD.BA | 12. LIPNJA 2024. | 17:57

Bojan Ivošević opet dijeli javnost. Posljednja stranputica u odnosu građana i splitskog dogradonačelnika su Vatreni, odnosno organizirano gledanje utakmica hrvatske reprezentacije na ovogodišnjem Euru na splitskoj Rivi.

Kao i obično, na dan utakmice trgovi i kafići diljem Hrvatske će biti puni, ali ne i u strogom centru Splita. Naime, tamošnja vlast zabranila je postavljanje televizora na terasama kafića, navodno zbog očuvanja gradske jezgre.

Sve je zapravo zakuhao Ivošević izjavom u srijedu ujutro. On je ovako prokomentirao odluku gradske administracije. "Iskreno, to je poprilično blesava tema. Radi se o području 0,05 posto grada Splita na kojem se na vanjskim površinama ne smije držati televizor. U zatvorenom prostoru smije. Pričamo samo o Rivi.


Ne pričamo ni o čemu drugome. I ako ta pravila, koja su konzervatori dali u svojim smjernicama za staru gradsku jezgru, vrijede za jednu religiju kao što je Hajduk i nitko ne problematizira čak ni kada je derbi Hajduk - Dinamo, ne bi trebalo ni za neko Europsko prvenstvo", zaključio je.


Odgovor 4. gardijske brigade

Nije trebalo dugo čekati na reakcije. Njegove riječi su razljutile Udrugu veterana 4. gardijske brigade iz Splita, koja se oglasila priopćenjem i priprijetila gradskim glavešinama da smjesta povuku svoju odluku.

Oni su u svojem poduljem priopćenju, među ostalim spomenuli: "Pitamo se kako se na Rivi mogu održavati raznorazna događanja, a prijenos utakmica ne može. Čime se tu ugrožava arhitektura centra Grada, možda prevelikim zračenjem, svjetlosti ili pak nečim drugim?! Možda Vam smeta što bi gledatelji bili ogrnuti hrvatskim zastavama, a ne zastavama duginih boja"..

U nastavku su još dodali kako Split ima tri jasna simbola. Jedan je Hajduk, drugi je Sveti Duje, a treći, odnosno četvrti simboli su 4. gardijska brigada i Torcida, gdje velika većina navija za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i želi je pratiti.


Ivošević pojasnio odluku

Ivošević je pričekao reakciju, pa odgovorio, odnosno pojasnio do kraja svoju odluku. "Odluka o komunalnom redu stara dvije godine postala je vijest za dnevnik. Navedena kaže (sukladno konzervatorskim smjernicama) da na području stare gradske jezgre (kulturnog dobra) nema televizora na štekatima, a navedena odredba u medijima predstavlja se kao potpuna zabrana gledanja Eura u cijelom Splitu, što je upotpunosti netočno.

Dogradonačenik Splita zabranio gledanje Eura na Rivi, Šuta mu žestoko odgovorio: 'Reprezentacija je svetinja'

Točan podatak je da će se na području 99,8 posto Splita uredno gledati Euro na štekatima, a na tih 0,2 posto, koliko iznosi stara gradska jezgra, moći će se gledati unutar ugostiteljskih objekata, jednako kao i protekle dvije godine", zaključio je Ivošević.

Dodajmo da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u srijedu jasno poručila da se televizorima na javnim prostorima konzervatori ne bave.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.