Asteroid kojeg zovu 'ubojica gradova' uskoro će proći pored zemlje

Procjenjuje se da promjer asteroida 2023 DZ2 iznosi od 40 do 90 metara.

BILD.BA | 24. OŽUJKA 2023. | 18:11

Asteroid, dovoljno velik da uništi grad, proći će ovog vikenda između Zemljine i Mjesečeve orbite, javlja BBC. No, srećom neće udariti ni Zemlju ni Mjesec.

Objekt nazvan 2023 DZ2 otkriven je prije mjesec dana, a u subotu će proći unutar 515.000 km od Mjeseca. Satima kasnije proletjet će pored Zemlje.

Rijetkost je da tako veliki asteroidi priđu toliko blizu planetu. Procjenjuje se da promjer asteroida 2023 DZ2 iznosi od 40 do 90 metara.


Važna prilika za astronome

NASA kaže da je prolazak ogromnog asteroida za vikend važna prilika za astronome da povećaju svoje znanje o asteroidima za slučaj da se otkrije veliki objekt s potencijalom da udari u Zemlju.

"Nema šanse da ovaj 'ubojica gradova' udari u Zemlju, ali njegov prolazak blizu Zemlje nudi izvrsnu priliku za promatranje", rekao je Richard Moissl, šef planetarne obrane Europske svemirske agencije, piše BBC.

Dok prolazi samo 68.000 km od Zemlje, asteroid će biti vidljiv diljem svijeta uz pomoć dalekozora i malih teleskopa. Prijenos uživo omogućit će The Virtual Telescope Project. Čini se da će se objekt vratiti prema Zemljinoj orbiti 2026. godine, ali znanstvenici su ga i tom prilikom isključili kao prijetnju planetu, piše Index.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.