Nevjerojatno dostignuće: Prva privatna svemirska letjelica stigla do Mjesečeve orbite

FOTO: PROFIMEDIA

Prva privatna svemirska letjelica te namjene približila se prvom američkom spuštanju na Zemljin prirodni satelit nakon više od 50 godina.

BILD.BA | 22. VELJAČE 2024. | 08:44
IZVOR: HINA

Svemirska letjelica dizajnirana za slijetanje na Mjesec, koju je izgradila tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu, stigla je u srijedu u Mjesečevu orbitu.

Prva privatna svemirska letjelica te namjene približila se prvom američkom spuštanju na Zemljin prirodni satelit nakonviše od 50 godina.

Mjesečev lenderNova-C, poznat kaoOdysseus,ušao je nakon sedmominutnog orbitalnog manevra u kružnu orbitu 92 kilometara iznad Mjesečeve površine, objavila je tvrtka u online priopćenju.


Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letjelica postupno spuštati svoju visinutijekom sljedeća 24 sata i sletjeti ukrater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog polau četvrtak, noseći skup NASA-inih znanstvenih instrumenata.

Odysseus je i dalje "u izvrsnom stanju", rekla je tvrtka, dodajući da će tijekomnjegovelunarne orbite, otprilike 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Houstonu pratiti podatke o letui slati slike Mjeseca.

Letjelica je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi prije šest dana, 15. veljače, na vrhu rakete Falcon 9 koju je napravila i kojom je upravljala kalifornijska tvrtka SpaceX Elona Muska.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 predstavljala bi prvo kontrolirano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17, kada je NASA-ina posljednja misijatamo sletjela 1972. godine.

To bi također označilo prvo "meko slijetanje" na Mjesec ikada od strane komercijalno proizvedenog i upravljanog vozila i prvo u okviru NASA-inog lunarnog programa Artemis.

SAD se natječe vratiti astronaute na Zemljin prirodni satelit prije nego što Kina ondje spusti svoju vlastitu svemirsku letjelicu s posadom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.