Veliki asteroid prolazi pored Zemlje u nedjelju: veličine komercijalnog putničkog zrakoplova

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Međutim, prije otprilike 65 milijuna godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

HINA | 20. SVIBNJA 2023. | 13:24

Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK u nedjelju proletjeti pokraj Zemlje, promašivši naš planet za samo nešto više od 1,6 milijuna kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK - a promašit će Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa naporan vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine zrakoplova, te HG11 - promjera od samo sedam metara - koji će se približiti na 4,5 milijuna kilometara.


Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim plutajućim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u naš planet, obično se ne dogodi puno toga.

"Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine", objavila je NASA.

Međutim, prije otprilike 65 milijuna godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.