Veliki asteroid prolazi pored Zemlje u nedjelju: veličine komercijalnog putničkog zrakoplova

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Međutim, prije otprilike 65 milijuna godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

HINA | 20. SVIBNJA 2023. | 13:24

Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK u nedjelju proletjeti pokraj Zemlje, promašivši naš planet za samo nešto više od 1,6 milijuna kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK - a promašit će Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa naporan vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine zrakoplova, te HG11 - promjera od samo sedam metara - koji će se približiti na 4,5 milijuna kilometara.


Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim plutajućim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u naš planet, obično se ne dogodi puno toga.

"Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine", objavila je NASA.

Međutim, prije otprilike 65 milijuna godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kolika bi trebala biti minimalna plaća u BiH
Barem 1000 maraka
Oko 1200 maraka
1500 maraka ili više
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.