Zatvara se Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, djelatnici mjesecima traže isplatu plaća

FOTO: WIKIPEDIJA

U travnju ove godine Biblioteka je obustavila rad s korisnicima zbog financijske situacije.

BILD.BA | 10. SRPNJA 2024. | 13:02

Nepovoljno financijsko stanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH zbog nedostatka podrške nadležnih organa za njen rad, doveli su do njenog prestanka funkcioniranja.

„Svoja vrata ćemo nažalost morati zatvoriti na simboličan datum, 25. kolovoza, dana kada su 1992. godine gorjele knjige, dan kada je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice. Neka se gospoda koja organizira prijem u zgradi Vijećnice na dan paljenja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH zapita jesu li završili ono što je tog nesretnog dana započeto“, napisano je, između ostalog, u priopćenju ove institucije.

U svom priopćenju naveli su adrese dužnosnika od kojih traže pomoć, a to su Denis Bećirović, Dubravka Bošnjak, Nermin Nikšić, Jasna Duraković, Sanja Vlaisaljević, Nihad Uk, Kenan Magoda i Adna Mesihović.


„Obraćamo vam se kao djelatnici jedne od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, djelatnici koji već četvrti mjesec ne primaju plaću iako redovno dolaze na posao. Djelatnici koji su izigrani i odbačeni od svih razina vlasti, djelatnici državotvorne institucije koja već 79 godina baštini kulturno blago svih naroda Bosne i Hercegovine“, kazali su oni.

U travnju ove godine Biblioteka je obustavila rad s korisnicima zbog financijske situacije, koji je nakon lažnih obećanja Vlade ŽS ponovno uspostavljen.

„Nažalost, dovedeni smo do ruba i primorani smo zatvoriti svoja vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati. Primjera radi, do jeseni treba da preživimo od dvjestotinjak maraka naknade za topli obrok. Kako? Da kupimo kantu farbe, zelene, ofarbamo se u zeleno i živimo od fotosinteze?“, pitaju se zaposlenici.

Na ovaj dopis koji su uputili svim razinama vlasti, a to je jedan od mnogih, nikad nisu dobili odgovor.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.