U Širokom totalitarizam ulazi na mala vrata: Odluku o novom ministru donio jedan čovjek

VJEKOSLAV LASIĆ (OVAJ U SIVOM SAKOU)

O Vjekoslavu Lasiću ni Google ne zna gotovo ništa.

BILD.BA | 28. OŽUJKA 2023. | 00:19

Osobe koje su surađivale sa sada već bivšim ministrom pravosuđa Županije Zapadnohercegovačke Kristijanom Zovkom uglavnom za njega imaju riječi hvale.

Svi kažu da je bio od riječi, da se držao slova zakon i da je uvijek poštovao dogovore. I one potpisane crno na bijelo i usmene koje je ostvarivao s kolegama.

Među djelatnicima županije s kojima je surađivao na ovaj ili onaj način - svojevrsni šok i nevjerica. Nikom nije jasno zašto Kristijan Zovko neće biti ministar u novoj vladi.


Umjesto njega u taj resor sjeda Vjekoslav Lasić, sin sveučilišnog profesora Mila Lasića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, pravnik po struci.

Ni Google ga ne zna

O Vjekoslavu Lasiću ni Google ne zna gotovo ništa. Djelomično je za to kriv njegov imenjak i prezimenjak, očev stric, kontroverzni dominikanac sklon slavljenju NDH i ustaškog režima, a djelomično i činjenica da je Lasić ministar, očito, mlad i neafirmiran političar.

Vjekoslav Lasić široj javnosti relativno je nepoznat. Kao i stranačkoj organizaciji HDZ-a BiH u Širokom Brijegu koja, barem na papiru, broji stotine članova.

Njegove kolege iz stranke kažu da se u stranku uključio praktično nedavno. Izvor portala Bild.ba tvrdi da je odluku o Lasićevom imenovanju donio praktično sam širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević koji je i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Širokom Brijegu.

Pojašnjenja radi: Otkako postoji ŽZH, Široki Brijeg, barem kada su u pitanju članovi HDZ-a BiH, ima premijera i dvije ministarske funkcije. Ostale općine i gradovi imaju također po dvije ministarske funkcije i tu dolazimo do brojke od osam ministara koliko broji vlada.

Svaka općinska odnosno gradska organizacija ove stranke između sebe dogovori imena ministara koji potom idu na prijedlog Županijskom odboru stranke koji to odobri. Nakon što se usuglasi Županijski odbor HDZ-a BiH, ide se na Skupštinu ŽZH, što smo vidjeli u ponedjeljak.

Odluka da će mandatar biti Predrag Kožul donesena je davno, a nedavno je na sjednici Gradskog odbora HDZ-a BiH u Širokom Brijegu odlučeno da su širokobriješki kandidati za ministre Mladen Begić i Kristijan Zovko. Međutim, dobro upućeni izvor iz HDZ-a BiH u Širokom Brijegu kažu u izjavi za Bild.ba kako je Miro Kraljević praktično prekršio odluku Gradskog odbora i sam odlučio da će umjesto Zovke ministar biti Lasić.

Kumovale privatne relacije?

"Oni imaju i neke privatne relacije, ne znam točno, ali mi se čini da je Miro (Kraljević) zaposlio Lasićevu ženu. Na smjeni Zovke su inzistirali i kadrovi iz drugih gradova i općina jer kao ministar nije davao pozitivna mišljenja o pojedinim prijedlozima zakona koje su mu dostavljali, čovjek nije bio sklon prljavim poslovima, nije htio podržati neke stvari i vršio se pritisak da ga se sruši, Kraljević (Miro) je na to očito pristao i mimo volje širokobriješkog HDZ-a prihvatio Zovkinu smjenu", govori nam izvor.

Izvor dodaje i da se Lasić "tek nedavno uključio u HDZ".

"Ovo nije dobro, u stranci sam 30 godina i ovo se nikada nije događalo, samovolja gora nego u Titovo vrijeme, čisti totalitarizam jednog čovjeka. Ovo ruši ugled cijele stranke i svih ljudi koji unutar HDZ-a pokušavaju djelovati i uraditi nešto korisno", zaključio je naš izvor.

U vladi svoj prvi mandat uz Lasića odrađuju i Danijela Perić iz Gruda koja će upravljati resorom obrazovanja, Mladen Bebek iz Ljubuškog koji će voditi MUP te Zvonimir Širić iz Posušja koji će preuzeti ministarstvo prostornog uređenja.

Vrijeme će pokazati

Na sjednici Skupštine vlada je dobila potrebnu većinu, a novi premijer Čović je u pozdravnom govoru pred zastupnicima najavio smjer u kojem će vlada djelovati osvrćući se na ekonomska i socijalna pitanja s posebnim naglaskom.

Je li Miro Kraljević prekršio volju 29 članova Gradskog odbora HDZ-a BiH i sam odlučio da je Lasić bolji ministar od Zovke ili je za to imao nečiju (prešutnu) potporu - vrijeme će pokazati.

Ako se odlučio djelovati samovoljno, onda mu je ovo zasigurno posljednji mandat na čelu grada jer ga izigrani Gradski odbor nakon ovog više neće podržati.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Sviđa li vam se na Bildu to što možete mijenjati pozadinu u crnu i plavu?
Užas, bezveze
Fora mi je
Nisam skužio/la uopće
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.