Tri županije u BiH su proglasile epidemiju ospica: 'Stanje je zabrinjavajuće djeca nisu primila osnovna cjepiva'

FOTO: PIXSELL

U Federaciji BiH zabilježeno je 3000 slučajeva obolijevanja.

BILD.BA | 21. SVIBNJA 2024. | 15:58
IZVOR: HINA

Od početka godine u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine 3000 djece oboljelo je od ospica koje u kombinaciji s velikim kašljem predstavljaju veliki zdravstveni rizik za njih, što je rezultat male procijepljenosti najmlađih obveznim cjepivima, upozorili su u utorak zdravstveni dužnosnici.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić izjavio je u utorak za medije u Mostaru kako je stanje zabrinjavajuće jer mala djeca nisu u dovoljnoj mjeri cijepljena osnovnim cjepivima protiv dječjih zaraznih bolesti.

"Osim ospica suočavamo se i s epidemijom velikog kašlja. Velika zabrinutost leži u činjenici da se radi o cjepivima protiv preventivnih bolesti," izjavio je Skočibušić.


Dodao je kako je od kraja prošle godine do danas proglašena epidemija ospica u tri županije tuzlanskoj, sarajevskoj i zeničko-dobojskoj, te da je u Federaciji BiH zabilježeno 3000 slučajeva obolijevanja. Jedno dijete je preminulo od posljedica komplikacija kombinacijom dviju zaraznih bolesti.


13 djece je hospitalizirano je zbog teških komplikacija

U Tuzli i Živinicama 13 djece hospitalizirano je zbog teških komplikacija izazvanih ospicama što je rezultat niskog stupnja cijepljenja. Najveći broj zaraženih su djeca predškolskog i školskog uzrasta, a glavni put prijenosa bio je preko vrtića.

Opet horor u Bosni: Ubio ženu i dvoje djece pa nakon toga izvršio samoubojstvo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH procijepljenost protiv ospica iznosi nešto iznad 50 posto, dok je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno da 95 posto populacije bude cijepljeno.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.