Što je pozadina: zašto Slobodna Bosna hrvatske liberale u inozemstvu proglašava radikalima?

Čini se kako su radikali zapravo oni okupljeni oko Senada Avdića. On je, naime, svoje koruptivne pipke u diplomaciji raširio putem majoriziranih Hrvata i njihovih otetih mjesta

IVAN CRNJAC | 14. SIJEČNJA 2023. | 14:27

Darko Mršić hrvatski je politički analitičar nastanjen u Sloveniji, a ovih dana na njega se obrušila sarajevska Slobodna Bosna.

"Što se pak njega samog tiče, nema Neretva dovoljno vode da ga opere od sramote za laži koje je pisao, niti u Bosni ima dovoljno alkohola kojim bi mogao umiriti savjest za sva zla u kojima je sudjelovao, makar tako što ih je poticao ili naknadno prikrivao. U onakvim okolnostima kakve su vladale u BiH ’93 to nerijetko znači veću odgovornost od one koju snose izravni počinitelji zločina", pisao je, između ostaloga, svojevremeno povjesničar Ivo Lučić o liku i djelu Senada Avdića komentiravši Avdićev odnos prema zločinu u Uzdolu kojeg je Armija RBiH počinila nad Hrvatima.

Te 1993. godine, Senad Avdić je, mrtav - hladan, mrtviji i hladniji nego li uzdolske žrtve, u novinama koje danas egzistiraju kao web portal, propitivao stradanje uzdolskih Hrvata postaviviši u naslovu pitanje: "Ubijeni su Hrvati, ili Muslimani (!?)", a posebno znakovita je bila egida koja kaže: "Šta se, u stvri, desilo u selu Uzdol?!". Primijetite li uskličnike i upitnike i u naslovu i u egidi, možete doći do zaključka kako naslovi vrište. Onako, kako je, vjerojatno, vrištila i duša onoga tko je bio u stanju toliko prljavo lagati.
Bezličnost godine i dogodine

Da se radilo o nekom ubojstvu u kafani tijekom primirja, a dok traje rat, pa da pokušaš, kao novinar, i tada i danas, probošnjačkog medija, podvaliti priču o krivici, još bi se dalo shvatiti, ovako, ne može. To je, ukratko, Senad Avdić, a u drugom pasusu opisani Lučićev osvrt puno govori o liku i djelu spomenutog. Ukratko, medijska bezličnost godine i dogodine. E sad, kakve to točno veze ima s Darkom Mršićem, čovjekom koji se, doslovno, samo bori za položaj vlastitog mu naroda u BiH. Mršić je u Sloveniji, intelektualac je, djeluje javno, piše, progovara i govori o temama o kojima mnogi šute. Bez ikakvoga nacionalizma ili šovinizma, javno progovara o građanima hrvatske nacionalnosti u BiH. Da je radikalan, kako mu to spočitava Slobodna Bosna, niti bi bio čest gost slovenskih televizija, niti bi bio blizak strukturama koje su povezane s Borutom Pahorom i Janezom Janšom, prekaljenim političarima, koji si ne bi dopustili takav promašaj. Nije, dakle, Mršić nikakav radikal, nego Avdić laže, kao što je onomad, prije 30 godina, lagao i o Uzdolu. Uz to, Avdić se koristi i guglovskom logikom, a što je odlično primijetio jedan drugi hrvatski politički aktivist i analitičar. Kada netko upiše u Google: Darko Mršić, izbacit će mu se, u prvim rezultatima, upravo naslovi i egide kako ga je okarakterizirala Slobodna Bosna. Što bi rekao Panonski mornar, princip je isti, sve su ostalo nijanse. Od "Ubijeni su Hrvati, ili Muslimani (!?)" do "hrvatskog radikala Mršića" je prošlo 30 godina, ali se suština nije mijenjala. Mršić je prozvao Tanju Fajon, slovensku šeficu diplomacije, koja je došla u BiH primati zlatna ordenja od udruženja koje nosi naziv Adila Zulfikarpašića. Čini se kako su radikali zapravo oni okupljeni oko Senada Avdića. On je, naime, svoje koruptivne pipke u diplomaciji raširio putem majoriziranih Hrvata i njihovih otetih mjesta, pa danas hrvatske liberale u emigraciji, poput Mršića, koji su, btw, protjerani iz Republike Srpske, naziva radikalima.Radikalno bljutav medij

S druge strane, na svom portalu ni dan danas ne smije objaviti koje su privatne veze između Željka Komšića i ubojice Topalovića, te od šire javnosti krije podatak da mu je supruga putem bošnjačkih kvota diplomacije de facto postala kolegica Al Qaedinom članu, budući da je u isto vrijeme, kada je SDA poslala tog čovjeka u NYC ona bila poslana u Madrid. Gdje je također pukla bomba. No gluho bilo, bilo bi radikalno insinuirati da Senad Avdić ima veze s tim. No više je nego zabrinjavajuće, kako ovaj urednik zna je li Darko Mršić radikal, no nije mu poznato ime Abu Mealija, ništa ne zna o imenima vojnika Armije BIH koji su napadali WTC, i ništa ne zna o Komšićevom zarobljavanju suboraca 1994., ali eto, sve ostalo zna. Pa i čiji su portali u Hercegovini, (napomena: iako su svi ovi portali kolektivno napali HDZ zbog kadrovske potpore Sanelu Kajanu on ih naziva HDZ-ovim). Slobodna Bosna, otkad je Avdić utrpao suprugu u njenu Al Qaeda kvotu, postala je radikalno bljutav medij. Ako je, uopće, ikada i bila nešto drugo. S obzirom na to da je Mršića u listopadu napala i Martina Mlinarević, nazvavši ga "smećem podlim HDZ-ovskim" jer se usudio propitati izgled kutije u koju je ona ubacila svoj glas, te tako učinila uslugu Željku Komšiću jer ispada da je svako propitivanje njega izraz radikalizma, moguće je da je i ovaj napad na Mršića napad Danke, bh. diplomatkinje i supruge Senada Avdića.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.