Je li Krišto pogriješila što nije imala pokrivalo na glavi prilikom susreta sa Svetim Ocem? 

FOTO: VIJEĆE MINISTARA

I predsjednica Kosova Vjosa Osmani se nedavno sastala sa papom i nije imala nikakvo pokrivalo na glavi

IVAN CRNJAC | 5. TRAVNJA 2023. | 12:24

Dio medija i javnosti u BiH problematizirao je nedavni posjet predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto Svetoj Stolici u kontekstu njenog susreta s Papom i činjenice da na glavi nije imala pokrivalo.

Ranije je bilo uobičajeno pri posjetu državnica papi i(li) žena općenito koje protokolarno posjećuju Svetu Stolicu - bilo da su partnerice predsjednika ili šefova vlada - bilo da dolaze u protokolu kao državne službenice, ministrice i tome slično. Da se razumijemo, Krišto ne bi nitko zamjerio i da jest stavila nešto na glavu, ali po protokolu - nije morala.

Sada je pitanje: Ako vi dolazite kod nekoga kući i taj netko vam kaže da se prije ulaska u kuću ne morate izuti, jeste li pristojni ako se izujete ili ako se ne izujete?


Odgovor na ovo pitanje se može tumačiti različito, ali, u konačnici, ni u jednoj varijanti niste nepristojni. Tako je i sa (ne)pokrivanjem Krišto.

Sve po protokolu

Da se pokrila po glavi ne bi bila nepristojna, ali nije ispala nepristojna ni zato što to nije učinila. Krišto je državnica BiH, praktično je premijerka čija vlada ima manje ovlasti nego što ih vlade imaju obično, ali je napravila sve onako kako papin protokol traži. Tu priča počinje i završava.

Slobodna Bosna zamjerila je čelnici Vijeća ministara to što se "nepropisno odjenula" za susret s papom (kao da je izbacila dekolte i obukla minicu, ali dobro, Slobodna Bosna kao Slobodna Bosna), a što uopće nije točno. Marama ili šešir, kažu vatikanski protokoli od kojih je sam Franjo - dobrim dijelom odustao i propisao druga pravila.

Prije samog posjeta Vatikanu, iz koje god države dolazili kao dužnosnik ili dužnosnica, sve se do u detalje dogovori s nuncijem u državi čiji čelnik ili čelnica idu u posjet Svetom Ocu.

Od načina i stila odjevanja, do poklona koje će papa dobiti od pojedine dužnosnice ili dužnosnika, preko načina tko sve dolazi na sastanak i kako će biti odjeven.

Na stranicama Vijeća ministara, a što je lako provjerljivo pretragom internetskih pretraživača, 30. ožujka je objavljeno priopćenje o susretu Borjane Krišto s apostolskim nuncijem u BiH Francisom Assisijem Chullikattom.

Nuncij u BiH je, praktično, veleposlanik Vatikana, a upravo na tom sastanku su dogovarani svi detalji oko predsjedateljičinog posjeta. Pa i detalj koji Krišto zamjera Slobodna Bosna i dio javnosti u našoj zemlji.

Franjina doktrina otvorene Crkve

Sam papa, kako je i poznato, inzistira na promjeni nekih protokola koji su ranije vrijedili kao pravilo. Tako žene koje dolaze u posjet Svetoj Stolici i Ocu Papi više nisu obavezne imati nikakvo pokrivalo na glavi, kao što nije obavezno ni ljubljenje papinskog prstena, a što se ranije, također, podrazumijevalo.

U duhu svoje doktrine kojom želi preporoditi cijelu Crkvu tako je sam Franjo odustao od nekih ranijih, strožih pravila koje drži konzervativnijima. Jednom dijelu klera se to, možda i s pravom, ne sviđa, drugi dio to pozdravlja kao i otvorenost Crkve koju papa stalno naglašava. Dio protokola je, također, prilagođen i samom zdravstvnom stanju pape s obzirom na to da je bolestan, star, onemoćao i da se teže kreće.

Krišto je, kao i svaka druga državnica koja se susreće s papom, ispoštovala sva pravila, a na koja ju je prije samog posjeta uputio vatikanski veleposlanik. I predsjednica Kosova Vjosa Osmani se nedavno sastala sa papom i nije imala nikakvo pokrivalo na glavi. Slobodna Bosna tada to, slučajnosti li, nije problematizirala.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.