Stigli su rezultati izbora: Evo tko će zastupati interese Hrvatske u Europskom parlamentu

Mjesto u Europskom parlamentu su izgubili Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić, Ladislav Ilčić te Valter Flego.

BILD.BA | 10. LIPNJA 2024. | 09:35

Na jučer održanim europskim izborima odabrano je 12 zastupnika koji će sljedećih pet godina zastupati Hrvatsku u Europskom parlamentu.

HDZ je sa šest mandata pobjednik izbora za Europski parlament u Hrvatskoj, a njega u stopu slijedi SDP s četiri osvojena mandata.

U Europski parlament prvi put ulaze Možemo! i Domovinski pokret sa jednim zastupnikom. Najveće iznenađenje je potpuni debakl Mosta koji nije osvojio nijedan mandat.


Najviše je preferencijalnih glasova dobio predsjednik HDZ-a i Vlade RH, Andrej Plenković koji je osvojio povjerenje 101.721 birača. Za petama mu je bila SDP-ova Biljana Borzan s 83.551 preferencijalnim glasom. Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta dobio je 35.239 glasova građana.

Iako je u HDZ-u Plenković dobio najviše glasova, on neće ići u Europski parlament, već će umjesto njega ići Sunčana Glavak. Iz Možemo je najviše preferencijalnih glasova dobila Ivana Kekin, no u Europskog parlamenta iz te stranke ide Gordan Bosanac.

Mjesto u Europskom parlamentu su izgubili Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić, Ladislav Ilčić te Valter Flego.

I ove godine je zabilježena slaba izlaznost pa je na 99.87 posto obrađenih biračkih mjesta glasalo 751.845 birača (21.34%), a glasala nisu čak 2.771.504 birača (78.66%).


Plenković se obratio javnosti

“Lijepo je osvojiti čak šest mandata…”, počeo je, no prekinuo ga je pljesak. Viču mu ‘pobjeda’. “To je pola od naših hrvatskih 12 mandata, za dva više nego na zadnjim izborima. HDZ Pučanima donosi dva mandata, hvala svim sugrađanima koji su sudjelovali na izborima, izlaznost nažalost nije kolika smo željeli, očito je došlo do zasićenja, no ovi izbori su prigoda da građani kažu što misle o strankama, europskoj politici, mi smo pokazali da smo Hrvatsku učinili boljom i ovih šest mandata je nagrada za Hrvatsku u europodručju, Schengenu…”, rekao je Plenković.

Od sutra krećemo dalje s radom Vlade, rekao je premijer.


Europska pučka stranka, socijaldemokrati i liberali zadržali većinu

Prema prvim privremenim rezultatima europskih izbora Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrati (S&D) i liberali (Renew) zadržali su većinu u novom sazivu Europskog parlamenta. EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati 135, a liberali 80 zastupnika. Ove tri najveće političke skupine zajedno će imati 404 zastupnika, što je manje od 417 koliko su imali u prethodnom sazivu.

Novi saziv Europskog parlamenta ima ukupno 720 zastupnika, a za izbor predsjednika Europske komisije potrebna je natpolovična većina, odnosno 361 zastupnik. Međutim, zastupnici često ne glasaju disciplinirano, pa je Ursula von der Leyen 2019. godine izabrana za predsjednicu Komisije s većinom od samo devet glasova, iako su tri najveće stranke imale uvjerljivu većinu od 417 zastupnika u tadašnjem parlamentu od 705 zastupnika.

Stranke desnice okupljene u zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR) prema privremenim rezultatima imat će 72 zastupnika, što je tri više nego u prethodnom sazivu. Krajnja desnica, okupljena u klubu Identitet i demokracija (ID), imat će 58 zastupnika, što je devet više nego dosad.

Severina otkrila za koga će glasati na europskim izborima: 'Čovjek na kojeg uvijek mogu računati'

Zeleni su doživjeli pad broja zastupnika sa 71 na 52, dok krajnja ljevica ima 36 zastupnika, jedan manje nego dosad. Skupina novih stranaka koje ulaze u Europski parlament ili koje još nisu odlučile kojoj će grupaciji pripadati broji 52 zastupnika. Među njima su i zastupnici Alternative za Njemačku (AfD), koji su nedavno izbačeni iz kluba krajnje desnice ID-a. Broj neovisnih zastupnika prema privremenim rezultatima smanjen je s 62 na 46, prenosi Otvoreno.hr.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.