Situacija u Bruxellesu izmiče kontroli: Seljaci uzrokuju požare po gradu, policiju gađaju gnojivom i jajima...

Neki od prosvjednika slikovito su opisali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, polagane smrti poljoprivrede.

BILD.BA | 26. VELJAČE 2024. | 14:01
IZVOR: Jutarnji.hr

Bijesni poljoprivrednici zapalili su u ponedjeljak u Bruxellesu hrpe guma u znak prosvjeda zbog konkurentnih niskih cijena u supermarketima i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više od 900 traktora blokiralo je dijelove Bruxellesa nedaleko od lokacije na kojoj se danas sastaju ministri poljoprivrede Europske unije kako bi razgovarali o krizi u sektoru poljoprivrede

Interventna policija u glavnom gradu Europske unije ispalila je vodene topove na prosvjednike koji su ih gađali bocama i jajima. Seljaci su policiju gađali i gnojivom te narančama. Jedan je farmer prekrio prometnicu u blizini stanice Maelbeek slojem slame, s potom su ljutiti prosvjednici zapalili dio slame. Jajima gađaju i zgradu Lex, jednu od europskih institucija u blizini Schumanova trga.
Dim se osjeća u blizini mjesta gdje je policija koristila vodene topove za razbijanje prosvjeda. Za obranu europskih institucija od prosvjednika koristili su bodljikave žice i betonske barijere. Nekoliko traktora probilo je jednu barijeru.


Neki od prosvjednika slikovito su opisali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, polagane smrti poljoprivrede.

Kao dijete sanjaš o tome, a kao odrastao čovjek umreš od toga, rekao je jedan seljak.
Prosvjedi od ranog jutra uzrokuju poremećaje u javnom prijevozu. pa je tako nekoliko tunela, prometnica i metro stanica zatvoreno za javnost.

Poljoprivrednici prosvjeduju diljem Europe, pozivajući na bolje prihode, manje birokracije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima. Također se žale zbog strogih pravila o zaštiti okoliša.

Prosvjedi poljoprivrednika, koji su se proširili Europom, dolaze u trenutku kada se vidi da bi krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, mogla nizati uspjehe na izborima za Europski parlament u lipnju.

Prosvjeduje se i u Madridu gdje su seljaci iz cijele Španjolske puhali zviždaljke, udarali bubnjeve i zvonili pozivajući EU da smanji birokraciju i odustane od nekih izmjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP).

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.