Scenarij iz horora: Svećenik izvukao stotine djece iz Sjeverne Koreje pa ih seksualno zlostavljao

Chun je odbacio optužbe, ali sud je u srijedu presudio da su dokazi žrtava nepobitni.

BILD.BA | 16. VELJAČE 2024. | 09:00
IZVOR: Index.hr

Južnokorejski pastor, kojeg su nekoć slavili kao heroja jer je prokrijumčario stotine Sjevernokorejaca, zatvoren je zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera koji su prebjegli iz te zemlje. Chun Ki-won (67) osuđen je na pet godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika u svom internatu u Seulu.

Na pastora se desetljećima gledalo kao na spasitelja, ljudi su ga nazivali "azijskim Schindlerom", a njegove operacije "podzemnom željeznicom" za one koji bježe od režima Sjevera. U rujnu je uhićen u Seulu. Policija ga je optužila za zlostavljanje šest sjevernokorejskih tinejdžera, uključujući i prebjege koji su spavali u spavaonicama alternativne škole koju je osnovao u sklopu svoje misije Durihana.

Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja


Chun je odbacio optužbe, ali sud je u srijedu presudio da su dokazi žrtava nepobitni. "Žrtve daju dosljedne izjave i uključuju sadržaj koji se ne može navesti bez iskustva iz prve ruke...", rekao je sudac Seung-jeong Kim sa Središnjeg okružnog suda u Seulu.

Sudac je dodao da je Chun svoje zločine počinio s "položaja na kojem je imao apsolutni utjecaj". Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja maloljetnika od kojih su neki pobjegli sami, a drugi sa svojim obiteljima pod vodstvom Chunove misije.

Uspoređivali ga sa Schindlerom

Chun je osnovao Durihanu, jednu od najistaknutijih južnokorejskih nevladinih organizacija koja pomaže Sjevernokorejcima da pobjegnu rutama u Kini. Tvrdi da je pomogao više od 1000 Sjevernokorejaca da pobjegnu od totalitarnog režima obitelji Kim u proteklih 25 godina, zbog čega ga je Pjongjang osobno osudio.

Godine 2002. dospio je na naslovnice nakon što je bio zatvoren u Kini sedam mjeseci tijekom jedne od misija. Njegov rad, koji uključuje osnivanje alternativne škole za djecu sjevernokorejskih prebjega, bio je naširoko popraćen, tema dokumentarnih filmova i novinskih članaka uključujući CNN, The New York Times i National Geographic.

Medijski su ga izvještaji često uspoređivali s Oskarom Schindlerom, biznismenom koji je spasio više od 1100 Židova tijekom Holokausta. Njegovo uhićenje i osuda šokirali su Južnu Koreju gdje se ovaj tjedan naširoko izvještavalo o njegovom suđenju. TV bilteni prikazali su sjedokosog Chuna u bijeloj odjeći kako je doveden na sud s lisicama na rukama i okružen stražarima.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.