Sastala se dva ministra i dogovorila vrhunske projekte za promet u Hercegovini, Bosni, koridoru 5c... 

ILUSTRATIVNA FOTOGRAFIJA, NEMA VEZE S DOGAĐAJIMA KOJI SU OPISANI U ČLANKU
FOTO: AUTOCESTE FBIH

Analizirano je i stanje na koridoru 5c koji prolazi Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i završava u Pločama. 

HINA | 21. OŽUJKA 2023. | 14:18

Sljedeće godine otvara se most Gradiška, a Hrvatska će završiti svoj dio posla na koridoru 5c, rečeno je u utorak nakon sastanka ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, koji je gostovao u nastupnom posjetu.

Dva su ministra potpisala Dodatak Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici. U sporazum su dodani mostovi Svilaj i Gradiška, izgrađena od njegova potpisivanja prije dvije godine.


Butković je rekao da su to "dva velebna projekta", napravljena zajedničkim naporima s bosansko-hercegovačkom stranom. Svilaj je u funkciji, a lani je završen i most kod Gradiške, ali čeka se završetak pristupne ceste s naše strane. To bi trebalo biti gotovo početkom sljedeće godine kada će most biti otvoren, rekao je Butković.

Naime, početkom sljedeće godine očekuje se završetak dijela pristupnih cesta, dok će radovi na drugom dijelu koji se spaja na autocestu ove godine tek početi. Bosansko-hercegovačka strana svoje je poslove oko spajanja toga mosta već napravila.

Butković je izvijestio da se na današnjem sastanku razgovaralo i o obnovi postojećih mostova, a tu je najaktualniji most Brčko, odnosno granični prijelaz Brčko - Gunja, gdje je u planu obnova starog mosta. Uskoro bi trebao biti potpisan ugovor za tu obnovu vrijednu oko četiri milijuna eura, što bi Hrvatska i Bosna i Hercegovina financirale s po 50 posto.

Među temama je bila i izgradnja novog mosta kraj Brčkog, budući da je prostorno-planska dokumentacija s hrvatske strane definirala kuda bi išla pristupna cesta.

Analizirano je i stanje na koridoru 5c koji prolazi Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i završava u Pločama.

"Zajedno s mostom Svilaj i nedavnim otvorenjem autoceste do Belog Manastira gotovo u potpunosti smo izgradili 88 kilometara 5c koridora, a ostalo je tek nekoliko kilometara za koje su Hrvatske autoceste već raspisale natječaj, tako da ćemo već sljedeće godine bili gotovi s kompletnom izgradnjom", rekao je Butković i dodao kako ga raduje što i Bosna i Hercegovina gradi dionice toga koridora.

Dva su se ministra dotakla i ceste Zagvozd - Imotski koja se nastavlja na cestu Mostar - Grude, no tu se s Bosnom i Hercegovinom mora dogovoriti spojna točka.

Ministri su spomenuli i unsku prugu, bitnu za obje države.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto naglasio je kako je ubrzanje prometa te kretanja ljudi, ideja i robe između Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan od prioriteta.

"Put Bosne i Hercegovine u EU prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama. Očekujemo suradnju i pomoć", rekao je Forto, dodavši da očekuje intenziviranje razgovora o unapređenju željezničke infrastrukture.

Pohvalio je hrvatski iskorak u kvaliteti autocesta i cesta, rekavši da nas Bosna i Hercegovine u tome pomalo sustiže.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.