Lijepa vijest za Hercegovinu: danas je pala važna odluka o cesti Mostar - Široki - Grude - Imotski

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture

FENA | 16. SVIBNJA 2023. | 16:07

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je sa još pet regionalnih ministara te predstavnicima Europske komisije na Samitu o povezivanju u Budvi potpisao dokument o unaprjeđenju mapa transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju najveći prioritet za sufinanciranje iz fondova EU i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar - Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina - Trebinje - Nikšić - Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.


Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce - Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu - Pogoricu - Sarajevo - Unsko-sansku županiju sa Hrvatskom i Slovenijom. Projekt Jajce - Bihać bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

U svom izlaganju Forto je uputio i poziv da se naredni Samit o povezivanju održi u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.