Lijepa vijest za Hercegovinu: danas je pala važna odluka o cesti Mostar - Široki - Grude - Imotski

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture

FENA | 16. SVIBNJA 2023. | 16:07

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je sa još pet regionalnih ministara te predstavnicima Europske komisije na Samitu o povezivanju u Budvi potpisao dokument o unaprjeđenju mapa transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju najveći prioritet za sufinanciranje iz fondova EU i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar - Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina - Trebinje - Nikšić - Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.


Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce - Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu - Pogoricu - Sarajevo - Unsko-sansku županiju sa Hrvatskom i Slovenijom. Projekt Jajce - Bihać bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

U svom izlaganju Forto je uputio i poziv da se naredni Samit o povezivanju održi u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.