Sabor donio proračun za 2024. godinu u kojoj bi Hrvatska trebala uprihoditi 28,5 milijardi eura

FOTO: SABORSKA TV / SCREENSHOT

U odnosu na ovu godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto.  Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura. 

HINA | 30. STUDENOG 2023. | 12:54

Hrvatski sabor u četvrtak je, većinom glasova, donio državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će Hrvatska u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32, 6 milijardi eura.

U odnosu na ovu godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto. Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura.

Realni gospodarski rast za iduću godinu hrvatska Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.


Hrvatska oporba je do samo glasovanja o predloženom državnom proračunu za 2024. navodila kako je on predizborni i da je nerealan. Tvrdila je kako Vladu ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama te upozorila da hrvatski građani u EU prednjače po davanjima za hranu.

Hrvatska Vlada i vladajući su pak ustrajali da je proračun održiv, razvojan i socijalan.

„Prioritet nam je zaštiti socijalno najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastaviti ulagati u daljnji razvoj“, poručio je nedavno hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na oporbene kritike da je proračun rastao dvostruko više od plaća i da je u odnosu na 2016. veći za sto milijardi kuna, hrvatski ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako u idućoj godini rashodi za zaposlene rastu za 1, 5 milijardi eura, a oni za umirovljenike oko milijarde eura.

Nezadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna, oporba ga je kroz 463 amandmana pokušala drugačije 'posložiti'. No, djelomično je prihvaćeno samo šest njenih amandmana, ostali su odbijeni.

To pak znači da će Hrvatska izdvojiti nešto više sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz hrvatske dijaspore, da će sa 150 tisuća eura pomoći sanaciju Eufrazijeve bazilike, a s gotovo milijun eura svinjogojcima da osiguraju biosigurnosnu infrastrukturu. Također će izdvojiti 600 tisuća eura više za stipendije siromašnijih studenata, sa 130 tisuća eura poduprijet će ulaganja u kontinentalnu turističku infrastrukturu, a za palijativnu skrb izdvojit će još 1, 1 milijun eura, prenosi Hina.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.