Prije 33 godine donesen je prvi Ustav neovisne Republike Hrvatske: Osnove napisao Franjo Tuđman

KKonačni tekst prijedloga Ustava priredila je „Redakcijska skupina“ u sastavu Vladimir Šeks, Smiljko Sokol i Zdravko Tomac

BILD.BA | 22. PROSINCA 2023. | 16:35
IZVOR: HINA

Hrvatski sabor podsjetio je da se u petak obilježava 33. obljetnica donošenja prvog Ustava neovisne Republike Hrvatske – donijet je 21. prosinca, a svečano proglašen 22. prosinca 1990.

Prvi saziv Sabora na zajedničkoj sjednici triju vijeća (društveno-političkog, vijeća općina i vijeća udruženog rada) 22. prosinca 1990. donio je Odluku o proglašenju Ustava RH čime je ispunio svoju ustavotvornu ulogu. Kako je Ustav donesen neposredno pred Božić, naziva se još i “Božićnim Ustavom”.

Sve je počelo u ljeto 1990. kada je Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske donijelo odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava. Odluku su na svojim sjednicama 25. i 26. srpnja 1990. podržala sva tri tadašnja saborska vijeća: Vijeće udruženog rada, Vijeće općina i Društveno-političko vijeće.


Kao ciljevi Ustava zacrtani su: određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskoga naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva, naveli su iz Sabora.

Na izradi Ustava radila je potom Ustavotvorna komisija u kojoj su bili istaknuti predstavnici političkog i akademskog života. U tu je komisiju bilo imenovano 229 ljudi iz svih društvenih staleža, od kojih su 152 djelotvorno sudjelovali u njezinom radu.

Iz Ustavotvorne komisije proizašla je druga stručna radna skupina u sastavu Veljko Mratović, Smiljko Sokol, Nikola Filipović, Branko Smerdel te tajnik Darko Bekić.

Konačni tekst prijedloga Ustava priredila je „Redakcijska skupina“ u sastavu Vladimir Šeks, Smiljko Sokol i Zdravko Tomac. Izvorišne osnove odnosno preambulu napisao je osobno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, podsjeća Hina.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.