Putin prelomio: ‘Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju’

“Moskva radi ono što SAD radi već cijelo desetljeće”, poručio je Putin

BILD.BA | 25. OŽUJKA 2023. | 19:40

Vladimir Putin je u intervjuu za Rossiya 24 u subotu otkrio kako su Moskva i Minsk dogovorili postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije.

Otkrio je ruski predsjednik i kako će izgradnja skladišta biti dovršena 1. srpnja, a oružje će, kaže, rasporediti bez kršenja obveza iz Ugovora START. Prema njegovim riječima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije o opskrbi Ukrajine streljivom s osiromašenim uranom.

“Moskva radi ono što SAD radi već cijelo desetljeće”, poručio je Putin i dodao da je Bjelorusija dugo tražila da na svom teritoriju smjesti rusko nuklearno oružje.


‘Neminovno će doći do onečišćenja’
“Mi ne prebacujemo. I Sjedinjene Države ne prebacuju svojim saveznicima. U principu, mi radimo sve što oni rade već desetljeće. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su uvježbane. I mi ćemo učiniti isto. Upravo je Aleksandar Grigorjevič Lukašenko pitao o tome”, objašnjava Putin, prenosi RIA Novosti.

“Streljivo s osiromašenim uranom koje će Zapad prebaciti u Kijev ne pripada oružju za masovno uništenje, ali na neki način stvara radioaktivnu prašinu i stoga se smatra vrlo opasnim. Neminovno će doći do onečišćenja zasijanih površina, što će stvoriti opasnost kako za lokalno stanovništvo, tako i za okoliš”, rekao je Putin.

Inače,taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju – na primjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete, prenosi Dnevno.hr

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.