Poznati lijekovi mogu uzrokovati karcinom, posebno ugroženi pušači, koriste ih i Hrvati

FOTO: BILD.BA/IVAN CRNJAC

Navedeni rizici smatraju se učincima skupine lijekova i značajni su za sve odobrene indikacije JAK inhibitora

BILD.BA | 17. OŽUJKA 2023. | 14:05

Tvrtke AbbVie Deutschland, Galapagos NV, Eli Lilly Nederland i Pfizer Europe uputile su pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranim preporukama za minimizaciju rizika kod primjene poznatog lijeka koje proizvode.

Postoje rizici od malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda povezanih s primjenom inhibitora Janus kinaze u lijekovima Cibinqo, Jyseleca, Olumiant, Rinvoq i Xeljanz na tržištu Hrvatske.

Inhibitori Janus kinaze (JAK Inhibitori) odobreni su za liječenje nekoliko kroničnih upalnih poremećaja (reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, aksijalnog spondiloartritisa, ulceroznog kolitisa, atopijskog dermatitisa i alopecije areate).


Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je navedeno u odgovarajućim informacijama o lijeku, upozoravaju u Hrvatskoj agenciji za lijekove.

Redovan pregled kože

“Kod primjene inhibitora Janus kinaze u bolesnika s reumatoidnim artritisom i određenim čimbenicima rizika opažena je povećana incidencija malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda, u usporedbi s primjenom inhibitora faktora tumorske nekroze alfa”, ističu u Agenciji.

Navedeni rizici smatraju se učincima skupine lijekova i značajni su za sve odobrene indikacije JAK inhibitora kod upalnih i dermatoloških bolesti. JAK inhibitore treba koristiti samo ako nisu dostupne prikladne terapijske alternative u bolesnika s čimbenicima rizika.

Koji su to rizici? Agencija navodi da su ugroženiji pacijenti stariji od 65 godina, trenutačni ili bivši dugotrajni pušači te oni koji imaju druge čimbenike rizika za kardiovaskularne ili maligne bolesti te pojavu venske tromboembolije.

“Izmijenjene su preporuke za doziranje u nekih skupina bolesnika s čimbenicima rizika te se preporučuje redovan pregled kože za sve bolesnike. Liječnici koji propisuju JAK inhibitore trebaju razgovarati s bolesnicima o rizicima povezanim s primjenom tih lijekova”, zaključuju u Agenciji za lijekove, prenosi Danica.hr.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.