Pogledajte koliko vam novaca treba da sebi priuštite nekretninu u Neumu

FOTO: UNSPLASH

Budući da je Neum jedino mjesto u BiH koje izlazi na more, nekretnina je manje, ali su i skuplje

VEČERNJI LIST | 18. TRAVNJA 2023. | 13:31

Imati nekretninu na moru, vlastitu oazu mira i užitka koja će vam tijekom cijele godine biti na raspolaganju u slučaju da želite pobjeći od sumorne svakodnevice ili pak s obitelji i prijateljima otići na besplatno ljetovanje, nešto je o čemu većina ipak samo sanja.

No, za one malo dubljeg džepa koji razmišljaju o kupnji stana ili kuće negdje uz obalu, provjerili smo kako se kreću cijene, odnosno na čijoj je obali najjeftinije kupiti nekretninu – bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj, crnogorskoj ili pak albanskoj, piše Večernji list.

Ponude i trendovi


Budući da je Neum jedino mjesto u BiH koje izlazi na more, nekretnina je manje, ali su i skuplje, što je potvrdio i načelnik ove općine Dragan Jurković.

Cijene nekretnina u Neumu posljednjih nekoliko godina uistinu su porasle i sada se kreću do 7000 maraka po kvadratu. Prati se trend kao u ostalim dijelovima uz obalu mora, ali u Neumu trenutačno nema velike ponude, pa je i to jedan od razloga što su cijene tako visoke, kazao je za Večernji list načelnik Jurković, istaknuvši kako ovaj bh. gradić očekuje rekordnu sezonu.

Načelnikovo mišljenje dijeli i Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice HNŽ-a, koji je rekao da bi ova turistička sezona mogla premašiti onu iz 2019., koja je bila rekordna. No, vratimo se cijenama nekretnina u BiH i regiji.

Prema podacima iz internetskih oglasnika, ako pak želite kupiti stan u ovom bh. ljetovalištu, za 37 kvadrata izdvojit ćete oko 62.000 eura, dok je za kuću od 160 m2 tik uz more potrebno izdvojiti 665.000 eura.

Hrvatska prednjači po skupoći

Kada je pak riječ o Hrvatskoj, ona i dalje prednjači po cijenama nekretnina, što su pokazali i novi rezultati Eurostata u kojima se navodi da su stanovi poskupjeli za 17,3 posto.

Prema podacima Numbea, najveće baze podataka o troškovima života, za kvadrat stana u Hrvatskoj potrebno je prosječno izdvojiti oko 2950,95 eura, a na moru oko 700 eura više. Primjerice, u središtu Dubrovnika prosječno se za kvadrat stana izdvaja i do 3616 eura (oko 7273 KM).

Cijene stanova u središtu Dubrovnika, prema podacima ovoga portala, kreću se od 3063 eura ili 6161 KM do 4000 eura ili 8045 KM, dok su cijene izvan samoga središta nešto niže. Luksuzna vila na predivnoj lokaciji u Makarskoj smještena na 700 m2 s pogledom na more, koja se proteže na 300 m2 stambene površine na dva kata, prodaje se po cijeni od 1,330.000 €.

Trosobni stan s pogledom na more na istom mjestu u Hrvatskoj, površine malo manje od 100 kvadrata, iznosi 285.000 eura, a od plaže je udaljen 15 minuta hoda. Penthouse od 82 kvadrata s pogledom na more u Crikvenici košta 390.000 eura, dok u Opatiji veliki stan od 280 m2 s pogledom na more stoji čak 798.000 eura.

Skupo je i u Crnoj Gori

Veliki novčani iznosi potrebni su i za kupnju stana u Crnoj Gori gdje, prema Numbeovim podacima, prosječna cijena kvadrata stana u gradovima u ovoj državi stoji 1869 eura. Apartman u crnogorskom Baru veličine 41 kvadrat prodaje se po cijeni od 100.080 eura, udaljen svega 500 metara od plaže, navodi se u oglasu.

Budva je značajno skuplja, pa garsonijera koja je 250 metara udaljena od mora, površine 22 kvadrata, stoji 75.000 eura. Kako navodi Numbeo, kvadrat stana u središtu ovoga grada prosječno stoji 2725 eura (5481 KM).

Raspon cijena u središtu Budve, prema Numbeu, kreće se od 1700 eura (3419 KM) do 5000 eura (10.057 KM). Za jednosoban stan u Sutomoru potrebno je izdvojiti 98.300 eura, i to za 52 kvadrata, a udaljen je svega 250 metara od mora.

Prodajemo nove apartmane na ekskluzivnoj lokaciji u Meljinama, na 100 metara pješice od mora i 200 metara od nove marine. Stambena površina iznosi 37 kvadrata, a sadrži jednu spavaću sobu i jednu kupaonicu. Prodaje se po cijeni od 88.000 eura, objavio je oglašivač iz Herceg Novog

Albanija česta destinacija za godišnji odmor

Albanija je, prema izboru bh. građana, sve češća destinacija za ljetni godišnji odmor, a razlog tomu su povoljnije cijene. U odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru, kvadrat stana u Albaniji je mnogo povoljniji te se može kupiti po cijeni od oko 1000 eura, što stoji i u Numbeovim podacima.

Stan kod Mango plaže u Sarandi od 65 m2 košta 58.000, dok dvosoban stan od 48 kvadrata u Orikumu kod Valone košta 48.000 eura. Namješten stan u Golemu, nedaleko od mora, košta oko 44.500 eura za 63 kvadrata.

Valja istaknuti da cijena kvadrata stambene površine prilično varira, što, naravno, ovisi o vrsti nekretnine, lokaciji, blizini mora, starosti gradnje, ali i prometnoj povezanosti. Ako pak razmišljate o kupnji nekretnine negdje na obali, imajte da umu i neospornu činjenicu, a to je da vrijednost nekretnina s vremenom raste i da si vlastitim apartmanom, stanom, vikendicom ili kućom na lijepoj lokaciji možete osigurati stalan izvor prihoda ako nekretninu iznajmljujete.

Cijene 'paprene'

Budući da su cijene nekretnina poprilično “paprene” u gotovo svim ljetnim turističkim mjestima, provjerili smo kako se kreću ostale cijene.

Cijene smještaja u Neumu, što su potvrdili i sugovornici, bit će više za 10 do 15 posto nego prije, što je i dalje manji rast nego u Hrvatskoj, gdje se ove godine očekuju 30 posto više cijene, a rast je zabilježen i u Albaniji i u Crnoj Gori.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.