Papa Franjo se ispričao LGBT zajednici: 'Nisam vas želio povrijediti'

Bruni je rekao da je Franjo 'svjestan' informacija objavljenim u medijima.

BILD.BA | 28. SVIBNJA 2024. | 17:56
IZVOR: HINA

Papi Franji, kojega prozivaju jer je nedavno upotrijebio vrlo pogrdnu riječ opisujući LGBT zajednicu, nije bila namjera koristiti homofobni jezik i ispričava se svima koji se osjećaju povrijeđenima zbog toga, objavio je u utorak Vatikan.

"Papa nikada nije namjeravao ni uvrijediti ni koristiti homofobne izraze i ispričava se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima jer je upotrijebio određeni izraz" na koji su drugi skrenuli pozornost Vatikanu, rekao je vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni u objavi poslanoj e-mailom.

Talijanski mediji u ponedjeljak su izvijestili da je Franjo upotrijebio talijanski izraz "frociaggine", što se može prevesti kao "pede*čina", dok je talijanskim biskupima objašnjavao da se i dalje protivi primanju gay osoba u svećeničke redove.


Talijanska internetska stranica 'Dagospia' koja se bavi političkim tračevima prva je izvijestila o incidentu koji se navodno dogodio 20. svibnja kada je Papa razgovarao s talijanskim biskupima iza zatvorenih vrata.

Bruni je rekao da je Franjo "svjestan" informacija objavljenim u medijima te je ponovio da i dalje ostaje predan Crkvi koja je otvorena za sve i u kojoj "nitko nije beskoristan ni suvišan, Crkvi u kojoj ima mjesta za svakoga".


Prošle je godine svećenicima dopustio da blagoslove članove istospolnih parova

Argentinskome Svetom Ocu (87) pripisuju se važni potezi koje je povukao kada je posrijedi LGBT zajednica za vrijeme njegova dosadašnjeg jedanaestogodišnjeg pontifikata, no njegove navodno nedavne izjave izazvale su šok i nevjericu, čak i među njegovim pristašama.

Papa Franjo je razbjesnio LGBT zajednicu: Navodno ih je nazvao vrlo pogrdnim izrazom

Godine 2013. Franjo je na početku pontifikata izjavio: "Ako je osoba gay, a traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da joj sudim?"

Prošle je godine svećenicima dopustio da blagoslove članove istospolnih parova, izazvavši tako golemu reakciju konzervativaca.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.