Ovo je važno: Čini se da je Dino Konaković maloprije pokazao spremnost da se dogovori s Hrvatima oko Izbornog zakona

FOTO: FENA/BRANKA SOLDO

Ako građani vide učinke kompromisa, naglašava Konaković, bit će lakše postići dogovor.

FENA | 2. SVIBNJA 2023. | 14:42

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković naglasio je, boraveći u utorak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, važnost ekonomske i svake druge suradnje na prostoru Balkana.

- Svi su naglasili koliko je ta politička sigurnost i stabilnost važna za razvoj bilo koje ekonomije i danas sam sretan slušajući ovakve poruke od svih potencijalnih partnera iz svih zemalja. Čuli smo koliko je važna robna razmjena, posebno unutar odnosa Hrvatska-BiH-Republika Srbija. Još jednom naglašavam potrebu da naglasak stavimo na te teme, a ne teme s kojima se mučimo dugi niz godina i oko kojih, čini mi se, još dugo nećemo imati nikakvu suglasnost – istaknuo je Konaković.

Sretan je, kaže, što danas mogu pokazati "novo lice bosanskohercegovačke politike, lice kompromisa, projekata, povećanja plaća, brige o ljudima i radnicima, a ne onih tema koje umaraju ljude koji iz BiH bježe".


- Ne znam zašto danas ovdje nema Milorada Dodika, bilo bi dobro da je tu. Mi smo tu da se dogovaramo. Republika Srpska je entitet u BiH i jednako nam je važan kao i Federacija. Ne dozvoljavamo da netko svojata niti da netko drugi blokira stvari u RS-u i žao mi je da nije tu da o tome konkretno razgovaramo – naglasio je on.

Konaković je još rekao kako u dijelu izbornog zakonodavstva imaju ozbiljne zahtjeve koje su, napominje, artikulirali već u Neumu.

- Nas zanima ukidanje etničkog prefiksa, mogućnost da se Srbi iz Federacije, Hrvati i Bošnjaci iz RS-a biraju u Predsjedništvo, ukidanje etničkih prefiksa kad je riječ o Domu naroda države. Izborno zakonodavstvo je tema o kojoj svi brinemo i nadamo se da ćemo na ozbiljnim osnovama naći rješenje – ustvrdio je on.

Smatra kako će u tome lakše uspjeti ukoliko se prvo pozabave ekonomskim temama i olakšaju život građanima. Ako građani vide učinke kompromisa, naglašava Konaković, bit će lakše postići dogovor.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da Vijeće ministara neće funkcionirati ukoliko na dnevnom redu ne bude "Istočna interkonekacija", Konaković je rekao da će biti 'Istočna', ali isto tako i 'Južna interkonekcija', i Zakon o VSTV-u i Zakon o vanjskim poslovima.

- Ništa mi ne uvjetujemo, ali zašto srpski predstavnici ne bi podržali ove dokumente. Ako to bude ucjena s njihove strane, onda to nije dogovor – zaključio je ministar Konaković.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.