Ovo je lijepo jer je Sarajevo, unatoč svemu, i hrvatski grad: Proslavljeno 180 godina Matice hrvatske

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je da film govori o svemu važnom što je Matica hrvatska postigla u 180 godina.

BILD.BA | 20. PROSINCA 2022. | 19:46

Premijerom filma "180 godina Matice hrvatske" autora Leona Rizmaula te zanimljivim kulturno-umjetničkim programom večeras je u Sarajevu proslavljeno skoro dva stoljeća postojanja te najstarije kulturne udruge Hrvata.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je da film govori o svemu važnom što je Matica hrvatska postigla u 180 godina.

- Povijest Matice hrvatske je beskrajno bogata i opstala je kroz postojanje pet država. Matica je opstala kao neki svjetionik svega što je vezano za hrvatsku tradiciju, kulturu, znanost i gospodarstvo - kazao je Gavran za Fenu.


Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. U BiH Matica hrvatska ima 16 ogranaka, u Hrvatskoj 102, a izvan te dvije države još devet.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.