OHR, Američko veleposlanstvo i OESS osudili napad na LGBT aktiviste u Banja Luci

FOTO: MONDO

Tridesetak huligana napalo je u subotu aktiviste koji su u prostorijama nevladine organizacije Transparency International

HINA | 19. OŽUJKA 2023. | 10:43

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) te veleposlanstvo SAD-a kao i misija OESS-a snažno su osudili napad na LGBTIQ aktiviste koji se u subotu navečer dogodio u Banja Luci te su zatražili hitnu istragu kako bi se otkrili i procesuirali svi počinitelji, a prava manjinskih skupina zaštitila.

Tridesetak huligana napalo je u subotu aktiviste koji su u prostorijama nevladine organizacije Transparency International planirali koordinacijski sastanak nakon što im je policija ranije tijekom dana zabranila veći skup koji je trebao biti održan u zatvorenom prostoru.

"OHR najoštrije osuđuje sinoćnji napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci. Vlasti trebaju provesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima", stoji reagiranju OHR-a objavljenom u nedjelju.


Napad su zajedničkom izjavom osudili i iz veleposlanstva SAD te misije OESS-a u BiH ističući kako nasilje mora biti sankcionirano a odgovorni kazneno odgovarati.

Najmanje tri osobe ozlijeđene su u subotnjem napadu, a izvršna direktorica Transparencyja Ivana Korajlić izjavila je kako su huligani očito nekako doznali za interni sastanak te organizirano napali osobe koje su na njega planirale doći.

Iz banjolučke su policije potvrdili samo kako su prikupili izjave napadnutih osoba te kako je o svemu informiran okružni tužitelj koji je sve okvalificirao kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja pa se sada traga za počiniteljima.

Aktivisti iz udruge "Bh povorka ponosa" koja je zajedno s nevladinom organizacijom "Geto" iz Banje Luke pokušala organizirati susret na kojemu bi se govorilo o pravima LGBTIQ populacije dobili su policijsku zabranu organiziranja tog skupa tek nekoliko sati prije nego što je trebao biti održan.

Zabrana je uslijedila neposredno nakon što su je zatražili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ali i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, uz obrazloženje kako je to protivno vrijednostima koje dijele u RS-u.

Banjolučanin i potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović nakon zabrane i napada poručio im je kako su upravo oni odgovorni za kršenja temeljnih ljudskih prava.

"Napad huligana... u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca", napisao je Mijatović na društvenim mrežama izražavajući potporu aktivistima.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.