Objavljeno je koliko hrane godišnje bacaju Hrvati, podaci su poražavajući

Na globalnoj razini, jedna trećina proizvedene hrane završi u otpadu.

BILD.BA | 23. SVIBNJA 2024. | 18:23
IZVOR: HINA

Svaki Hrvat prosječno godišnje baci 71 kilogram hrane, a kuhanje po 'zero waste' pravilima donosi korisna znanja za nove mlade kuhare i slastičare, istaknuto je u četvrtak na radionici za učenike strukovnih usmjerenja Centra Slava Raškaj u sklopu inicijative "Biraj zeleno".

"Niz godina se bavimo temom 'zero wastea'. Kao škola koja obrazuje ugostiteljski kadar, kuhare i slastičare, primijetili smo da je to područje važno za naše učenike, kako bi stekli dodatna znanja i vještine koje će kasnije, nakon završenog obrazovanja, primijeniti u svom radu", rekla je za Hinu Brigita Jerić, socijalna radnica i projektna menadžerica u Centru Slava Raškaj.

U Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, učenici završnih razreda strukovnih usmjerenja pripremali su ručak po principima "zero food waste" filozofije. Na taj je način otvorena nova sezona edukativne inicijative "Biraj zeleno".


Korisnici Centra na ovakvim radionicama dobivaju znanja po kojima se ističu među drugim mladim kuharima, koji možda nisu educirani o tim temama.

"Naš centar Slava Raškaj unazad deset godina sudjeluje u raznim programima koji se financiraju iz europskih fondova, a bave se 'zero waste' filozofijom. Jedan od njih je 'Zero Waste Catering Lab' u koji je bilo uključeno šest zemalja, gdje smo zajedno oformili i kurikulum 'zero wastea' za kuhare i slastičare", rekla je.

S obzirom da se školska zgrada u Ilici obnavlja nakon potresa, Centar Slava Raškaj dobio je donaciju od 20 tisuća eura za opremanje kuhinje i slastičarskog kabineta. Poduke o štetnosti bacanja hrane potrebne su i ostalim učenicima i mladima, smatra Jerić.

"Postoji puno načina kako svakodnevnim aktivnostima mladi mogu doprinijeti promjenama i zaštiti okoliša", dodala je.

Donaciju od 20 tisuća eura uručio je direktor Nestlea za Hrvatsku, BiH i Sloveniju Laurentiu Florin Dimitriu. Suradnja s Centrom Slava Raškaj nastala je tijekom prošlosezonskih 'zero waste' radionica namijenjenih za građene, rekao je.


Na globalnoj razini trećina proizvedene hrane završi u otpadu

"Na globalnoj razini, jedna trećina proizvedene hrane završi u otpadu. U Hrvatskoj svake godine jedna osoba baci 71 kilogram hrane. To nije samo štetno za okoliš, nago i za kucni budžet. Gubite novac koji ste mogli iskoristit za plaćanje režija, na primjer", izjavio je direktor Nestlea.

Radi širenja edukacije o održivoj budućnosti s manje otpada, inicijativa "Biraj zeleno" ima podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva poljoprivrede.

Ručak u Centru Slava Raškaj bio je prilika da mlade generacije nauče kako postati vrhunski kuhari koji primjenjuju 'zero waste' pravila, dodao je Florin Dimitriu.

Ovaj način prehrane vas može održati mlađima, evo o čemu se radi

Učenici su također naučili neke nove zanimljive tehnike i recepte, poput kreme od cvjetače za desert, naglasio je chef Mario Mandarić koji je vodio današnju radionicu.

"Prije se na zero waste nije toliko pazilo. Ali, govoreći iz svoje perspektive, zero waste je ono što nas gura da budemo kreativni. Mi imamo sezonske jelovnike koje mijenjamo s godišnjim dobima. Kad složimo jelovnik, onda gledamo kakvog otpada imamo od kojeg jela, nakon čega modificiramo jelovnik da bi iskoristili sve što ostaje", rekao je Mandarić.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.