Ovaj način prehrane vas može održati mlađima, evo o čemu se radi

Među navedenim prehrambenim namirnicama su povrtne juhe, energetske pločice, energetska pića, zdrave grickalice i čaj...

BILD.BA | 21. VELJAČE 2024. | 12:22
IZVOR: HINA

Sredinom veljače mnogi od 1,4 milijarde katolika u svijetu počeli su postu razdoblju korizme, šesttjedana prije Uskrsa, a odsljedećeg mjesecamuslimani će svakodnevno postiti od zore do sumraka za vrijeme islamskoga svetogmjeseca posta, Ramazana, četiri tjedna do Ramazanskog bajrama.

Na prvi se pogled čini se zahtjevnim, no za zdravlje organizma jeu konačnici ključna dovoljna količina hrane.

Po rezultatima istraživanja Sveučilišta Južne Kalifornije (USC) objavljenima u veljači u časopisu Nature Communications znanstvenici pišu da bi zaosobe koje trebaju ili žele provesti dijetu, 'kopiranje' posta moglo biti pravi put premagubitku kilograma i postizanjuboljega zdravstvenog stanja.


"Ciklusi načina prehrane koji oponašaju post mogu smanjiti znakove starenja imunosnogsustava, kao i inzulinsku rezistenciju i masnoću u jetri, što u konačnici rezultira nižom biološkom dobi", kažu istraživači nakon što su proveli testiranja na dvjema skupinama ljudi u dobi od 18 do 70 godina, koji su se pridržavali dijete petdana mjesečno tijekom tri ili četiri uzastopna mjeseca.

Cilj ovakvog načina prehrane je oponašati, kopirati neke od metoda posta, primjerice,samo konzumiranjem vode, no istodobno zajamčiti unos u organizam "potrebnihhranjivihtvari", štoolakšava da se post privede kraju.

Nekim se gurmanima takav način prehrane vjerojatno neće svidjeti.

Među navedenim prehrambenim namirnicama su "povrtnejuhe, energetske pločice, energetska pića, zdrave grickalice i čaj", uz "suplemente koji osiguravaju unos u organizam minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina".

Koliko god se čini neprivlačnom, brza dijeta se temelji na "visokomudjelu nezasićenih masti i niskome udjelu ukupnih kalorija, proteina i ugljikohidrata", podaci su tima stručnjaka koji jeusporedio učinak dijetes kontrolnim grupama, a one su se držale "uobičajene" ili "mediteranske" prehrane.

"Ovo je prva studija koja ukazuje na to da unos u organizamhranekoja ne zahtijeva dugoročnepromjene u prehrani, kao ni promjenudrugih životnih stilova, ljude može učiniti biološki mlađima", rekao je Valter Longo s USC Leonard Davis.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.